26.2.10

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών στον πρώην δήμαρχο Βόλου κ. Κυριάκο Μήτρου...

Καταδίκη για παραποίηση μετρήσεων της ποιότητας του νερού...
Σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας ο πρώην Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Κυριάκος Μήτρου και τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Διαδημοτικής Επιχείρησης, οι κ.κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Γεώργιος Κομνηνάκης, Δημήτριος Κουτσιφέλης και Αναστασία Κολιού, που κρίθηκαν ένοχοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ότι δεν συμμορφώθηκαν με τους όρους της σχετικής Υ2/2600/2001 (ως τροποποιήθηκε) υπουργικής απόφασης, που καθορίζουν την τήρηση των παραμετρικών τιμών του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που παρέχονταν από το...

δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΫΑΜΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγουμένως ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την αθώωση και των πέντε κατηγορουμένων.
Στη δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Φιτιάνος, ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λημνιός και ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης και ως μάρτυρες υπεράσπισης ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Στράτης και οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ Ντάκης και Φαφούτης. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση.
Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν οι κ.κ. Νίκος Παπαπέτρος, Γιώργος Σινέλης, Δημ. Μακρυγιάννης, Στέφανος Τσικελούδης και ο δικηγόρος Λάρισας Παύλος Μαουσίδης.

Δήλωση Κυρ. Μήτρου
Για την απόφαση του δικαστηρίου ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Με έκπληξη εγώ και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί μου, διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ, ακούσαμε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, λίγα λεπτά μετά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.
Σεβόμαστε φυσικά την απόφαση, την οποία ωστόσο θεωρούμε ευθέως εσφαλμένη, γι΄ αυτό και ασκήσαμε έφεση. Είναι βέβαιη πεποίθησή μου ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αξιολογήσει σωστά τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία και θα μας δικαιώσει».

Τι λέει ο νόμος για τους αιρετούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων οι αιρετοί εκπίπτουν από το αξίωμά τους. στις παρακάτω περιπτώσεις, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η κατηγορία κατά του πρώην Δημάρχου Βόλου και νυν επικεφαλής της Ομάδας της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αρθρο 146 γ : Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιασδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, καθώς και για παράβαση καθήκοντος, εφόσον από τη διάπραξη του αδικήματος αυτού προξενείται οικονομική βλάβη στο Δήμο, στην Κοινότητα ή στα νομικά τους πρόσωπα».
www.taxydromos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: