14.2.10

Τα βατοπαιδινά μυστήρια...


Λώρη Κέζα
Για ποιον λόγο συστήνονται οι Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή; Για να βγαίνουν όλοι λάδι (και να εισπράττουν τα μέλη της Επιτροπής το μπόνους από τη συμμετοχή τους). Στο τέλος κάθε κόμμα βγάζει το δικό του πόρισμα και από κοινού κουκουλώνουν τους ενόχους. Με τούτα τα δεδομένα η αναψηλάφηση της υπόθεσης Βατοπαιδίου, που αρχίζει την Τρίτη, θα ήταν βαρετή. Πλην όμως ευρέθη γκεστ σταρ για να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Οχι όποιος κι όποιος, κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί να διαφωτίσει πτυχές του σκανδάλου. Ο κ. Κ. Καραμανλής θα τιμήσει την επιτροπή διά ζώσης. Δεν θα...



αποστείλει ένα ξερό υπόμνημα, όπως ήταν η αρχική του πρόθεση. Εντελώς μεταξύ μας: τι καλύτερο έχει να κάνει από μια ντόμπρα εμφάνιση ενώπιον συναδέλφων του; Ετσι κι αλλιώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, για τον εαυτό του και τους συνεργάτες του: τα τυχόν αμαρτήματα έχουν παραγραφεί.

Το βατοπαιδινό μυστήριο θα εμπλουτιστεί τους επόμενους μήνες με χιλιάδες σελίδες από καταθέσεις και μαρτυρίες. Πέραν της Εξεταστικής στη Βουλή, που θα ξεκινήσει με μάρτυρες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, συντάσσονται από εφέτη ανακριτή νέα κατηγορητήρια για μη πολιτικά πρόσωπα. Στη δικαστική αίθουσα θα παρελάσουν στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, δικηγόροι, τοπογράφοι και άλλων της κατηγορίας «λιμά». Πιθανότατα να τους αποδοθούν ευθύνες. Δεν έχει σημασία αν δρούσαν με βαριά καρδιά ή με τον ενθουσιασμό εκείνου που έχει στενή επαφή με την εξουσία. Εχει σημασία ότι εκτελούσαν εντολές. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα τα πιόνια σέρνονται στα δικαστήρια (με πιθανότητα καταδίκης), ενώ οι παίκτες χαίρουν ασυλίας που τους παρέχει το πολιτικό σύστημα.

Oκ. Καραμανλής βρίσκεται στην κορυφή μιας πυραμίδας ευθυνών. Ας υποθέσουμε ότι είχε τυφλή εμπιστοσύνη σε μια ομάδα δικών του ανθρώπων, είχε δικούς του «Αγγελους του Τσάρλι» για ειδικές αποστολές. Ας υποθέσουμε ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν έτυχε να διασταυρωθεί εντός του Μαξίμου με ιερομόναχους που πήγαιναν εκεί απλώς και μόνο για να δώσουν ιδίοις χερσί προσκλήσεις στον υπουργό Επικρατείας. Ας υποθέσουμε ότι δεν είδε σε διπλανά γραφεία ρασοφόρους να συναντούν το επιτελείο του και υφυπουργούς του (τον κ. Ευ. Μπασιάκο και τον κ. Αλ. Κοντό, ξεχωριστά). Ας υποθέσουμε ότι δεν του διαμηνύθηκε ότι υπουργοί ζητούν να τον ενημερώσουν για το θέμα. Ας υποθέσουμε ότι δεν διάβαζε εφημερίδες ή ότι κάποιος έκρυβε τα πρωτοσέλιδα για τη Μονή Βατοπαιδίου σε εθνικής εμβέλειας έντυπα. Ας υποθέσουμε ότι παράπεσε η έγκαιρη (16.12.2005), γραπτή προειδοποίηση από τον κ. Π. Ψωμιάδη για «μυστικά μεθοδευμένη και χαριστική ανταλλαγή».

Αν ευσταθούν οι υποθέσεις, σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής ήταν αποκλεισμένος σε έναν μικρόκοσμο, και οι επιτελείς του διοικούσαν. Μια τέτοια εκτίμηση «αθωώνει» τον πρώην πρωθυπουργό αλλά δεν τον τιμά. Με το Βατοπαίδι βούιξε το πανελλήνιο, οπότε αν κώφευε ο ηγέτης εγείρονται ερωτήματα για τις ικανότητές του. Δεν θα πάμε μακριά, μόνο μέχρι τα πρακτικά της πρώτης Εξεταστικής. Κατονομάζεται συντονιστής με έδρα στο Μαξίμου, ο οποίος πίεζε υπουργούς με τηλεφωνήματα. Τον ρόλο του περιγράφει και ο κ. Εφραίμ σε συνέντευξη (ειρήσθω εν παρόδω ο ηγούμενος σε λίγες ημέρες αντιμετωπίζει εκ νέου την ποινική δικαιοσύνη στο Εφετείο της Θράκης). Θα «εξηγηθεί» άραγε ο πρώην πρωθυπουργός; Πάντως όσο φουσκώνουν τα ντοσιέ από τις δικογραφίες, όσο περνάει ο χρόνος, οι εντυπώσεις θα αμβλύνονται. Ας μην ξεχνάμε ότι στη μυθολογία η Λήθη ήταν κόρη της Εριδος.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: