23.2.10

Ανακρίνονται σήμερα από τις τουρκικές αρχές οι 49 αξιωματικοί του στρατού...

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας...
Ανακρίνονται σήμερα από τις τουρκικές αρχές οι 49 αξιωματικοί του στρατού που συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο της έρευνας για το σχέδιο «Βαριοπούλα», το οποίο φέρεται να είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως μεταδίδουν τουρκικά κανάλια.
Σύμφωνα με το NTV, οι 29 ανακρίνονται στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι 10 οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου που θα αποφασίσει αν θα κριθούν προφυλακιστέοι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται...
ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και αρκετοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί. [Βλέπε άρθρο]

Η αστυνομική επιχείρηση έχει οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα στην Τουρκία, ενώ προκάλεσε και αναταραχή στις αγορές, με την τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο να υποχωρούν τις πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για το σχέδιο «Βαριοπούλα», ο στρατός συνωμοτούσε για να προκαλέσει ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα ώστε να καταρρίψουν τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ σχεδίαζε να τοποθετήσει βόμβες σε τεμένη και μουσεία στην Κωνσταντινούπολη για να προκληθεί χάος. Ο στρατός έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: