14.5.09

"Έκρηξη" ανεργίας το Φεβρουάριο...

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. «Παρά τα 28 δισ. που διατέθηκαν στους τραπεζίτες, δεν προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους γιατί οι απολύσεις, η ανεργία, τα 4ημερα, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων και κάθε εργασιακού δικαιώματος, συνεχίζονται και αυξάνονται» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα στοιχεία δείχνουν ποσοστό ανεργίας στο...
9,1% το Φλεβάρη του 2009, από 8% τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Σε πραγματικούς αριθμούς, οι άνεργοι φέτος το Φεβρουάριο ανήλθαν σε 450.997 άτομα από 394.169 το Φεβρουάριο του 2008.

Η ανεργία πάντως φαίνεται να χτυπά περισσότερο τις γυναίκες τους νέους, αφού στα κατά φύλο ποσοστά, οι άνδρες καταλαμβάνουν το 7% έναντι 12,3% των γυναικών.

Παράλληλα, το 25,7% των νέων από 15 έως 24 ετών βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας, ενώ στις ηλικίες 25 έως 34 το ποσοστό πέφτει στο 12,5%. Οι 35-44 έχουν ποσοστό στο 6,8% , οι 45-54 βρίσκονται στο 6,2, οι 55-64 στο 4,3 ενώ στις ηλικίες 65-74 η ανεργία συρρικνώνεται στο 1%.

Κατά τόπους

Η ανεργία έπληξε το Φεβρουάριο του 2009 την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, όπου το ποσοστό έφτασε το 17,3%, στο 12,3% ήταν η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα, στο 11,8% στη Δυτική Μακεδονία και στο 12,6% στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η ανεργία ήταν 10,9%, στη Στερεά Ελλάδα 9,9%, στην Κεντρική Μακεδονία 8,8%, στην Ηπειρο 10,4%, στη Θεσσαλία 7,2%, στην Πελοπόννησο 6,9%, στο Βόρειο Αιγαίο 7,5% και στην Κρήτη 9,8%. Τέλος στο νομό Αττικής η ανεργία ήταν 8%.

«Σκληρή» ανακοίνωση από τη ΓΣΕΕ

«Το στατιστικό ποσοστό 9,1% για την ανεργία του Φεβρουαρίου 2009 - αυξημένο μόνο κατά 1,1% από το αντίστοιχο περσινό - είναι δυστυχώς πολύ μικρότερο από το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας που πλήττει τους πάντες και τα πάντα αλλά κυρίως τις γυναίκες και τους νέους στους οποίους η χώρα μας κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ε. Ένωση» αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

«Παρά τα 28 δισ. που διατέθηκαν προς τους τραπεζίτες, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους γιατί οι απολύσεις, η ανεργία, τα 4ημερα, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων και κάθε εργασιακού δικαιώματος, συνεχίζονται και αυξάνονται περνώντας πλέον χαρακτηριστικά «θανατηφόρας επιδημίας»! χωρίς ουσιαστικές και αποτελεσματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ

«Αυτό είναι το Μάαστριχ: Ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια. Η ΝΔ τα φορτώνει στην κρίση και το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Όμως η κρίση είναι του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν ευλαβικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους, που είναι πολιτική και της ΕΕ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Συνασπισμός

«Ακόμα και από τα «πειραγμένα» από την κυβέρνηση επίσημα στοιχεία προκύπτει, ότι αυξάνει δραματικά η ανεργία στη χώρα μας κυρίως των νέων, που ένας στους τέσσερες είναι άνεργος, και των γυναικών που σε αυτές τα ποσοστά της είναι διπλάσια από το μέσο όρο» δήλωσε τομεάρχης για την Εργασία του Συνασπισμού Δημήτρης Στρατούλης.

Στους δρόμους χιλιάδες Ευρωπαίοι ενάντια στην ανεργία

Χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι διαδήλωσαν κατά της ανεργίας, ζητώντας να μην πληρώσουν την κρίση οι πολίτες και μία Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινωνικό πρόσωπο, την Πέμπτη (14/5) στη Μαδρίτη. Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εργατικών Συνδικάτων για μαζικές κινητοποιήσεις σε πόλεις της Ευρώπης, στο πλαίσιο των «ευρωπαϊκών ημερών δράσης».

Την σκυτάλη από τη Μαδρίτη, θα πάρουν την Παρασκευή οι Βρυξέλλες και το Σάββατο, Πράγα και Βερολίνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εργατικών Συνδικάτων (European Trade Union Confederation) αναμένει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μέχρι και 200.000 πολιτών.
www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: