19.5.09

Τα αρ...δια....


Ο ΙΣΠΑΝΟΣ δικτάτορας, στρατηγός , εκτός από πολιτικές ομοιότητες με τον Αδόλφο Χίτλερ, φέρεται τώρα να είχε και... σωματικές!
Σύμφωνα με βιβλίο του ιστορικού Χοσέ Μαρία Ζαβάλα, η θυγατέρα του δικτάτορα αποκαλύπτει ότι έχασε τον έναν του όρχι ως αποτέλεσμα τραυματισμού του στην κάτω κοιλιακή χώρα, σε μάχη που έγινε στο Ελ Μπιουτς τον Ιούνιο του 1916. Με τον ίδιο τρόπο, τραυματισθείς σε μάχη, σε εκείνη της Σομ, την ίδια χρονιά, φέρεται να έχασε τον έναν του όρχι και ο έτερος «ισχυρός άνδρας» της εποχής, Αδόλφος Χίτλερ. Γι' αυτόν υπάρχει η μαρτυρία του ιατρού που τον περιποιήθηκε μετά τον τραυματισμό του, του Γιόχαν Τζαμπόρ, ο οποίος είπε μάλιστα πως...
το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε ο Χίτλερ ήταν «θα μπορέσω να κάνω παιδιά;». Δεν μπόρεσε. Ο Φράνκο, αντιθέτως, έχει μία κόρη, την Κάρμεν Φράνκο Υ Πόλο, που γεννήθηκε το 1926, δέκα χρόνια, δηλαδή, μετά την απώλεια του ενός του όρχεως. Οι ιστορικοί, τώρα, εξετάζουν εάν όντως ήταν δική του.

«Ο συγγραφέας των συνηθισμένων ανθρώπων»

Ο Μάριο Μπενεντέτι, Ουρουγουανός συγγραφέας, παιδί Ιταλών μεταναστών, ακτιβιστής της Αριστεράς, που έζησε στην εξορία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα του, πέθανε την περασμένη Κυριακή στο σπίτι του στο Μοντεβίδεο, σε ηλικία 88 ετών. Ηταν αγαπητός κυρίως στον ισπανόφωνο κόσμο, αλλά τα βιβλία του, στα οποία περιγράφει με γλαφυρό και καυστικό τρόπο τη ζωή των μεσοαστών της Ουρουγουάης, μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν σε τουλάχιστον 20 άλλες χώρες. Τον έλεγαν «ο συγγραφέας των συνηθισμένων ανθρώπων». Στην πατρίδα του, κάθε του βιβλίο γινόταν μπεστ σέλερ σχεδόν μόλις κυκλοφορούσε. «Δεν θα μιλήσω για απώλεια, γιατί ο Μπενεντέτι θα είναι πάντα μαζί μας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Ουρουγουάης, Μαρία Σιμόν. Εγραψε 80 μυθιστορήματα, ποιήματα, διηγήματα και εκθέσεις.Το μυθιστόρημά του «Η Ανακωχή» (1960), που περιγράφει την ανιαρή πλέον καθημερινότητα ενός μεσήλικα, έχει μεταφραστεί σε 19 γλώσσες και έγινε και κινηματογραφική ταινία. Ο Ισπανός τραγουδιστής Χουάν Μανουέλ Σεράτ μελοποίησε πολλά ποιήματά του - ανάμεσα σ' αυτά και το «Υπάρχει και ο Νότος», που είναι πλέον ένα δημοφιλέστατο αντιαμερικανικό, αντιπολεμικό τραγούδι.

Ο 50 ετών αστέρας της ποπ μουσικής, Μάικλ Τζάκσον, φέρεται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Σαν», να πάσχει από καρκίνο του δέρματος, αλλά «οι γιατροί του πιστεύουν πως η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη» και ότι δεν θα χάσει τις προγραμματισμένες συναυλίες του αυτό το καλοκαίρι στο Λονδίνο. Η εφημερίδα λέει ότι η διάγνωση έγινε τον προηγούμενο μήνα, όταν οι γιατροί παρατήρησαν «σημάδια καρκίνου στον λαιμό του και προκαρκινικά κύτταρα στο πρόσωπο». Εξετάστηκε, γράφει, στο νοσοκομείο Cedar-Sinai του Λος Αντζελες, που έχει ένα ερευνητικό τμήμα το οποίο ειδικεύεται «σε τέτοιου είδους καρκίνους». Το 2005, ο Τζάκσον απηλλάγη των κατηγοριών για «θώπευση ανηλίκου». Δεν έχει κάνει περιοδεία από το 1997, και καινούργιο άλμπουμ έχει 8 χρόνια να βγάλει.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: