10.5.09

Αποφασίζω και παραγράφω...

«Εκεί που για λίγες ώρες τα σύννεφα των σκανδάλων φάνηκαν να κατευθύνονται προς την οδό Ιπποκράτους, επέστρεψαν τώρα ξανά απειλητικότατα πάνω από τη Ρηγίλλης». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση των στελεχών της Ν.Δ., το βράδυ της Παρασκευής, όταν τα δειλά χαμόγελα που τους προκάλεσε η παραίτηση Βερελή πάγωσαν με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διακοπής των εργασιών της Βουλής.
* Η σχετική απόφαση με το πρόσχημα των ευρωεκλογών είχε ληφθεί προ τριημέρου και είχε τηρηθεί πλήρης μυστικότητα, ώστε το θέμα της παραγραφής να μην απασχολήσει τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που γινόταν την...

Παρασκευή το πρωί. Στη Ν.Δ., ωστόσο, δεν είχαν υπολογίσει την κίνηση Βερελή και έτσι το προεδρικό διάταγμα είχε συνταχθεί πριν από το μεσημέρι. Το αποτέλεσμα;

Το κλείσιμο της Βουλής «έκλεψε» τις εντυπώσεις από την παραίτηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ...

Απειλητικά σκάνδαλα

* Κάποιοι βουλευτές θορυβήθηκαν μήπως η διακοπή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών συνδέεται με σχέδιο πρόωρων εκλογών. Οι περισσότεροι, όμως, αυτόματα παρέπεμψαν την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία στα σκάνδαλα και στην πιθανή εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών:

*Οπως αποκαλύπτει η «Κ.Ε.» στο προσκήνιο της Siemens έρχεται ένας «μεγάλος άνδρας» (πιθανώς γαλάζιας απόχρωσης) εν μέσω εκατομμυρίων που φθάνουν στην Αθήνα το 2004 και 2005, ενώ κυβερνά η Ν.Δ.

* Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου θα μπορούσε να ακολουθήσει ανεξέλεγκτη πορεία μέσω της δικαστικής διερεύνησης, καθώς νέα στοιχεία εκθέτουν πρώην υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους της Ν.Δ.

*Για την υπόθεση «Γερμανός» η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει ευθέως τον Γ. Αλογοσκούφη και δεν αποκλειόταν να πάρει τον γνωστό δρόμο από το γραφείο του εισαγγελέα προς τη Βουλή.

**Με το κλείσιμο της Βουλής, η κυβέρνηση οδηγεί σε παραγραφή των ποινικών ευθυνών των υπουργών της περιόδου 2004-2007 και ταυτόχρονα αποφεύγει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την εικόνα κορυφαίων στελεχών της να απολογούνται για τα κάθε είδους σκάνδαλα.

* Το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο -πρωτοφανές να κλείνει η Βουλή τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές- αλλά φαίνεται ότι το μέγαρο Μαξίμου το ζύγισε και το βρήκε μικρότερο από εκείνο του ρίσκου να μείνει το Κοινοβούλιο ανοιχτό.

* Για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα σε μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ. Δίνοντας το «εναρκτήριο λάκτισμα» της εκλογικής μάχης, άλλωστε ο ίδιος ο Καραμανλής χθες από τη Θεσσαλονίκη, έκανε σαφές ότι θα επιδιωχθεί πόλωση σ' όλα τα επίπεδα.

* Βήμα πρώτο, ο αντιπερισπασμός με αιχμή την υπόθεση της γερμανικής εταιρείας ΜΑΝ, η οποία θα προβληθεί από τους «γαλάζιους» ως Siemens Νο 2: «Ξέρει τι έρχεται, γι' αυτό παραιτήθηκε», ήταν η εκτίμηση υψηλόβαθμου στελέχους της Ν.Δ. για την κίνηση του Χρ. Βερελή και τονίζει παράλληλα ότι η ιστορία αυτή «έχει πολύ βάθος».

* Βήμα δεύτερο, η κλιμάκωση. Το ίδιο στέλεχος εμφανίζεται σίγουρο ότι θα έρθουν κι άλλες ιστορίες που εμπλέκουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως γύρω από τις μίζες της Siemens. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι δεν τους έβλαψε η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα και επικαλούνται τα στοιχεία μετρήσεων που (με διακυμάνσεις ανάλογα με την εταιρεία) δείχνουν μείωση της διαφοράς των δύο κομμάτων.

**«Δεν έχει ξεχαστεί το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ», είναι η ερμηνεία άλλου υπουργού.

«Το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που κινείται μονοθεματικά και ορίζει ως κοινό του τη Ν.Δ. και όχι τον κόσμο, δεν κερδίζει, όπως δείχνουν τα στοιχεία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δ. Μαύρος. Ο συμψηφισμός μετατοπίζει τη συζήτηση από το «Ποιος είναι λιγότερο διεφθαρμένος;» στο «Ποιος είναι περισσότερο ικανός;», αφού στο πρώτο ερώτημα οι ψηφοφόροι, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, απαντούν «Ολοι ίδιοι είναι».

**Η Ν.Δ. δεν ξεμπλέκει ωστόσο με το κλείσιμο της Βουλής. Ο «Γερμανός», το Βατοπέδι, η υπόθεση Παυλίδη θα αποτελέσουν κεντρικά σημεία της προεκλογικής αντιπαράθεσης από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ο Κ. Καραμανλής χθες από τη Θεσσαλονίκη επανέλαβε το γνωστό μότο «Εμείς δεν κρατάμε τίποτα στο σκοτάδι» και προανήγγειλε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

* Επίσης, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του στην οικονομία, που επιθυμεί να αποτελέσει το άλλο βασικό πεδίο αντιπαράθεσης. Θα συνεχίσει να κινείται στη λογική «Εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο υπεύθυνα την κρίση» και θα επιχειρήσει να αναδείξει τρύπες και ανακολουθίες στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Πρόταση για ντιμπέιτ

* Στη μετωπική με το ΠΑΣΟΚ κεντρικό ρόλο θα παίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας προσωπική σύγκριση με τον Γ. Παπανδρέου. Επικοινωνιακοί σύμβουλοί του, μάλιστα, προτείνουν να ζητήσει τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει.

* Τέλος, στην καμπάνια που ετοιμάζει το κυβερνών κόμμα, σημαντικό μέρος θα καταλαμβάνει, πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η αρνητική διαφήμιση για το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης.

**Μπορεί οι εξελίξεις αυτές να οδηγήσουν σε διπλές εκλογές στις 7 Ιουνίου, όπως συζητούν πολλοί στο κυβερνών κόμμα; Θεσμικά ο πρωθυπουργός έχει το χρονικό περιθώριο μέχρι τη Δευτερα 18 Μαΐου να προκηρύξει εκλογές (για την τυπική διαδικασία, ρεπορτάζ δίπλα).

* Ομως, οι λόγοι που ίσχυαν προηγουμένως για να μην κάνει κάτι τέτοιο, ισχύουν και τώρα. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται και ο Κ. Καραμανλής δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: