23.5.09

Το Κοράνι και εμείς...

Του Αντώνη Καρακούση
Πριν από τρεις ημέρες σε αστυνομική επιχείρηση-«σκούπα», από τις επαναλαμβανόμενες τελευταίως στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, τα αστυνομικά όργανα βρέθηκαν απέναντι σε μετανάστες από τη Συρία. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατά τον έλεγχο των στοιχείων αγρίεψαν τα πράγματα. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους μετανάστες να αδειάσουν τις τσέπες τους. Μεταξύ χαρτιών και κερμάτων κάποιος είχε μαζί του ένα αντίτυπο του Κορανίου. Ενας εκ των αστυνομικών το πήρε στα χέρια του και, παρά τις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις συναδέλφου του ότι πρόκειται για ιερό κείμενο, το έσκισε και το...

ποδοπάτησε. Οι Σύροι εξεμάνησαν και αφού έληξε το επεισόδιο κατήγγειλαν το γεγονός στη Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας. Ο πρόεδρός της επικοινώνησε με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στη συνέχεια μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, προκειμένου να μηνύσει τον αστυνομικό. Προχθές, με αφορμή το γεγονός, οργανώθηκε συγκέντρωση αράβων και αφγανών μουσουλμάνων στην Αθήνα και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, η οποία με συνθήματα του τύπου «Αλλάχ Ακμπάρ» κατέληξε σε επεισόδια, με πετροβολητά και δακρυγόνα, μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης. Και χθες οργανώθηκε δεύτερη. Αυτά είναι τα γεγονότα. Ενας ανόητος αστυνομικός, που δεν έχει αίσθηση των διεθνών συνθηκών, ούτε των συνεπειών που μπορεί να έχουν οι πράξεις του, προσβάλλει το απόλυτο σύμβολο μιας θρησκευτικής κοινότητας η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται σε διαρκή διέγερση. Το ατυχές περιστατικό ακολούθησαν άλλα, πιο σύνθετα και πιο επικίνδυνα.

Στη χώρα μας, καλώς ή κακώς, τα τελευταία χρόνια ζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνων. Οι περισσότεροι είναι βαθύτατα θρησκευόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Αθήνα λειτουργούν παράνομα, σε υπόγεια πολυκατοικιών, περίπου 700 τζαμιά, καθώς ως τώρα δεν κατέστη δυνατή η ανέγερση ενός αξιοπρεπούς χώρου θρησκευτικής λατρείας για τους μουσουλμάνους.

Με άλλα λόγια, στη χώρα μας υπάρχει κρίσιμη εύφλεκτη ύλη, ικανή να αρπάξει φωτιά ανά πάσα στιγμή. Οι διεθνείς συνθήκες είναι ευνοϊκές, ο αριθμός είναι ικανός, αν οι αφορμές πολλαπλασιασθούν τα γεγονότα θα έλθουν και προφανέστατα θα είναι πολύ διαφορετικά απ΄ αυτά που συνήθως έχουμε στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό οφείλουν οι Αρχές να λάβουν τα μέτρα τους. Να αποκλείσουν στο μέλλον πράξεις προσβολής θρησκευτικών συμβόλων και επιπλέον να αποκτήσουν επαφή με τις πολλές κοινότητες, να γνωρίζουν το κλίμα, τις διαθέσεις, να είναι σε θέση να δράσουν προληπτικά.

Αλλιώς κινδυνεύει όντως η Αθήνα να μετατραπεί σε Βαγδάτη ή Καμπούλ.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: