9.5.09

Ημέρα της Ευρώπης...

Σχεδόν 60 χρόνια έχουν περάσει από τότε που Robert Schuman διατύπωσε την περίφημη “δήλωση” του περί οργανωμένης Ευρώπης. Η δήλωση αυτή αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπό είχε αρχικά τη διατήρηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της γηραιάς ηπείρου.
Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου που άφησε πίσω του όχι μόνο εκατομμύρια νεκρούς ανά τον κόσμο, αλλά και μια Ευρώπη κατεστραμμένη κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά.
Το σχέδιο Τρούμαν διαίρεσε τον γεωγραφικό χώρο σε δυτική και ανατολική Ευρώπη, διαχωρίζοντας στην ουσία τις...
ευρωπαϊκές χώρες σε καπιταλιστικές και κομμουνιστικές, και ένας ανηλεής ψυχρός πόλεμος μόλις έχει αρχίσει.

Μια αχτίδα φωτός για ειρήνη και συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης αποτέλεσε η δημιουργία της Ένωσης Χάλυβα και Άνθρακα που προωθήθηκε από τον Robert Schuman και περιλάμβανε συνολικά έξι χώρες, τη Γαλλία, το Λοξεμβούργο, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δυτική Γερμανία. Στην ουσία η Ένωση αποτελεί τον προάγγελο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος στην δήλωση του αναφέρει την αναγκαιότητα συνεργασίας των λαών σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, βιομηχανικούς, κοινωνικούς αλλά και πολιτιστικούς, προκειμένου να οργανωθεί η Ευρώπη και να αρχίσει η ανάπτυξη της, με σκοπό να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Το 1967 δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση, η συνέχεια της Ένωσης Χάλυβα και Άνθρακα, όπου προστίθενται σταδιακά πολλά κράτη. Το 1981 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, προστίθεται και η Ελλάδα.

Έπρεπε να τελειώσει ένας Ψυχρός Πόλεμος το 1990 για να δημιουργηθεί τρία χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη γνωστή Συνθήκη του Μάαστριχτ την 1η Νοεμβρίου. Το νέο πρόσωπο της ευρώπης είναι γεγονός.

Σήμερα η Ένωση αριθμεί 27 μέλη – κράτη.
www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: