27.5.09

Διφωνίες στο γυαλί

ΠΟΛΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ...
«Κατεύθυνση» δικομματικής πόλωσης έχουν χαράξει οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας τουλάχιστον στα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων.
Το «παιχνίδι» προβολής φαίνεται να μονοπωλούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τα κόμματα της Αριστεράς και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται με μικρότερα ποσοστά από αυτά που τους αναλογούν, ενώ ο ΛΑΟΣ στα περισσότερα κανάλια δείχνει ευνοημένος.
Οι μετρήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με την τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας κατά την προεκλογική περίοδο, παρότι δείχνουν βελτιωμένες τη ...
δεύτερη εβδομάδα (18-24/5) συγκριτικά με την πρώτη (11-17/5), παρουσιάζουν αποκλίσεις στα περισσότερα κανάλια. Ακόμα και από αυτόν τον... πρόχειρο τρόπο μέτρησης της προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ υπάρχουν δύο σαφέστατες εικόνες.

Συνολικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να καταλαμβάνουν μέχρι και το 86% του χρόνου των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στα «παπαγαλάκια» και τους «βαρβάρους» και όχι σε θέματα ουσίας έστω και εσωτερικής κατανάλωσης. Ούτε λόγος δεν γίνεται για ευρωπαϊκές θέσεις και στόχους. Η Ν.Δ. εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά προβολής της στον ΑΝΤ1 (59,5% ο μέσος όρος των δύο πρώτων εβδομάδων) και το μικρότερο στον Alpha (32%). Το ΠΑΣΟΚ πάλι φαίνεται να έχει περισσότερη προβολή στο ΜΕΓΚΑ (41,5%) και λιγότερη στη ΝΕΤ (24,9%). Σχεδόν τα μισά ποσοστά από εκείνα της Ν.Δ. (48,6%).

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά του στον ΑΝΤ1 (5,1%) και τα μεγαλύτερα στον Alpha (14,8%). Στο ίδιο κανάλι το μεγαλύτερο ποσοστό του εμφανίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ (14,8%), του οποίου τα χαμηλότερα ποσοστά προβολής εντοπίζονται σε ΜΕΓΚΑ (3,5%) και ΑΝΤ1 (3,8%). Ο ΛΑΟΣ έχει το χαμηλότερο ποσοστό στο Star (4,2%) και το υψηλότερο στον Alpha (10,5%).

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, έκανε λόγο για βελτιωμένη εικόνα αλλά πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε βέβαια να πούμε ότι είμαστε εντάξει». Γι' αυτό τον λόγο απέστειλε νέο έγγραφο σε όλα τα κανάλια να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας. Στο συμβούλιο βρέθηκαν χθες οι Στέλιος Παπαθεμελής και Κώστας Ζουράρις όπου εξέθεσαν τα παράπονά τους καθώς εκπρόσωποι του κόμματός τους, «Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο» που συμμετέχει στις ευρωεκλογές, δεν καλούνται από τα κανάλια (εκτός της ΕΤ3), σε αντίθεση με εκείνους των κομμάτων «Οικολόγοι Πράσινοι» και «Δράση» που επίσης δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Ο κ. Λασκαρίδης σημείωσε ότι με έγγραφό του ζητεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (πλην της ΕΤ3) να δώσουν εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του συγκεκριμένου κόμματος.

Κατά τα λοιπά, χθες το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο ΜΕΓΚΑ για υπέρβαση του προβλεπόμενου τετραλέπτου διαφημίσεων ανά διακοπή. Μειοψήφησε το μέλος του συμβουλίου Εύη Δεμίρη που πρότεινε πρόστιμο 40.000 ευρώ. Για υπέρβαση διαφημιστικού χρόνου (παραβιάσεις του 12λεπτου ανά ώρα) επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ στον Alpha. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Νέστωρ Κουράκης και τα μέλη Γιάννης Παπακώστας και Ιρις Αυδή πρότειναν πρόστιμο 15.000 ευρώ. Το υψηλότερο όμως πρόστιμο (50.000 ευρώ) επιβλήθηκε χθες στο «Αρχιπέλαγος TV» (Λέσβου) για μετάδοση πληροφοριών χωρίς αίσθημα ευθύνης. Μειοψήφησαν ο αντιπρόεδρος Ν. Κουράκης και το μέλος Κώστας Τσουράκης που ζήτησαν να επιβληθεί πρόστιμο 15.000 ευρώ.
ΣΩ.ΜΑ. από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: