18.5.09

ΜΠΙΤΛΣ - ΣΤΟΟΥΝΣ Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Τα δύο μεγαλύτερα συγκροτήματα της ροκ μουσικής βρίσκονται αντιμέτωπα για μία ακόμη φορά ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια με αφορμή την επανακυκλοφορία της δισκογραφίας τους.
Αν και όλα μοιάζουν προμελετημένα, τελικώς δεν είναι. Οι Ρόλινγκ Στόουνς επανακυκλοφορούν τη δισκογραφία τους ακριβώς επειδή μεταπήδησαν από την ΕΜΙ στη Universal πέρυσι, ενώ το μεγαλεπήβολο σχέδιο της επανακυκλοφορίας ολόκληρου του καταλόγου των Μπιτλς, για πρώτη φορά από το 1987, ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και τυχαίνει να ολοκληρώνεται εφέτος. Απλώς συμπίπτει τα δύο μεγαλύτερα συγκροτήματα της ροκ μουσικής να...
βρίσκονται αντιμέτωπα για μία ακόμη φορά έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια. Είναι τα δύο γκρουπ που έθεσαν τις βάσεις για τη μουσική που κυριάρχησε από τη δεκαετία του ΄60 ως σήμερα, ορίζοντας τον ήχο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περιπέτεια και πειραματισμό και φυσικά λανσάροντας τη ροκ συμπεριφορά την οποία υιοθέτησαν χιλιάδες συγκροτήματα από τότε και φυσικά θα συνεχίσουν και στο μέλλον.

Μια βόλτα στο Διαδίκτυο δείχνει ότι εκείνες οι γραφικές για πολλούς εικόνες με τους θαυμαστές των δύο συγκροτημάτων να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους δεν αποτελούν παρελθόν. Δεκάδες συζητήσεις και διαμάχες συνεχίζουν να γίνονται στο πλαίσιο του καυτού ερωτήματος «Ποιοι είναι καλύτεροι; Οι Μπιτλς ή οι Στόουνς;». Και φυσικά οι απαντήσεις ποικίλλουν αναλόγως του γούστου κυρίως, αφού η αξία και των δύο δεν είναι διαπραγματεύσιμη στις ημέρες μας.

Και επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για τις διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων βρετανικών συγκροτημάτων, κυρίως λόγω του διαφορετικού στυλ που λανσάρισαν, αρχικά με τους μεν Μπιτλς να είναι τα καλά παιδιά και τους Στόουνς τα κακά, συχνά ξεχνάμε πόσα ήταν εκείνα τα στοιχεία που τους ένωναν. Από την αρχή ακόμη μάλιστα και παρά τις όσες λεκτικές επιθέσεις έκαναν τα μέλη των δύο γκρουπ, φάνηκε ότι μουσικά μπορεί οι Μπιτλς να κινούνταν πιο κοντά στην ποπ και οι Στόουνς στο μπλουζ ροκ, η πορεία τους όμως είχε πολλά κοινά σημεία. Ας ξεκινήσουμε από το βασικό: ότι και στις δύο περιπτώσεις ένα συνθετικό δίδυμο υπέγραφε τα τραγούδια: στους Μπιτλς οι Λένον/Μακ Κάρτνεϊ και στους Στόουνς οι Τζάγκερ/Ρίτσαρντς. Το δεύτερο σινγκλ των Στόουνς, που έφτασε και στο Νο. 12 των βρετανικών τσαρτς στο τέλος του 1963, δεν ήταν άλλο από τη διασκευή στο «Ι Wanna Βe Υour Μan» των Μπιτλς. Το 1967 και τα δύο συγκροτήματα κυκλοφόρησαν ανάλογα άλμπουμ που ήταν επηρεασμένα από την ψυχεδέλεια: το «Sgt. Ρeppers Lonely Ηearts Club Βand» οι πρώτοι και το «Τheir Satanic Μajesties Request» οι δεύτεροι. Την επόμενη χρονιά και οι δύο κυκλοφόρησαν τα «λευκά» άλμπουμ τους, το «Τhe Βeatles» και «Βeggars Βanquet», ενώ στο τέλος του 1969 οι Μπιτλς εμφανίστηκαν με το «Let Ιt Βe» και εκεί έκλεισαν την καριέρα τους και οι Στόουνς λίγους μήνες αργότερα με το «Let Ιt Βleed». Φυσικά δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει σύγκριση όσο αφορά τη διάρκεια γιατί οι Μπιτλς διαλύθηκαν στο απόγειο της καριέρας τους δημιουργώντας έναν μύθο γύρω από το όνομά τους, ενώ οι Στόουνς έγιναν η σκληρότερα εργαζόμενη μπάντα του ροκ ως σήμερα, με κάθε νέα κυκλοφορία τους να αποτελεί γεγονός και τις περιοδείες τους να προσελκύουν εκατομμύρια θεατές σε όλον τον πλανήτη.

Ενα πολυαναμενόμενο ρετουσάρισμα
Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί και στα δύο συγκροτήματα με την ταυτόχρονη επανακυκλοφορία της δισκογραφίας τους. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των Μπιτλς αυτή την κίνηση τα εκατομμύρια των θαυμαστών τους την περίμεναν χρόνια καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο από το 1987 που πρωτοκυκλοφόρησαν σε CD όλα τα άλμπουμ τους και τα παράπονα σχετικά με τον ήχο ήταν πολλά. Ετσι στις 9.9.2009 και τα δώδεκα στούντιο, όπως επίσης το «Μagical Μystery Τour» αλλά και οι δύο συλλογές «Ρast Μasters Vol. Ι and ΙΙ», σε νέα μορφή διπλού άλμπουμ, θα δουν το φως της κυκλοφορίας με τα αυθεντικά εξώφυλλά τους, με βιβλιαράκια με αναλυτικές νέες σημειώσεις και σπάνιες φωτογραφίες. Για ένα περιορισμένο διάστημα κάθε CD από τα 14 συνολικά θα περιέχει ένα μικρό, σχετικό με τη δημιουργία του, ντοκυμαντέρ. Την ίδια ημερομηνία θα κυκλοφορήσουν και δύο νέες κασετίνες, στις οποίες θα ανθολογείται ολόκληρη η πορεία του συγκροτήματος.

Το ενδιαφέρον με τα συνοδευτικά ντοκυμαντέρ που έχει σκηνοθετήσει οΜπομπ Σμίτονείναι ότι θα περιέχουν αρχειακό υλικό, σπάνιες φωτογραφίες και συζητήσεις μεταξύ των μελών που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Τέλος, την ίδια ημέρα θα κυκλοφορήσει και το πολυαναμενόμενο videogame «Τhe Βeatles: Rock Βand», που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στη δημοφιλία του συγκροτήματος ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Στην περίπτωση τώρα των Ρόλινγκ Στόουνς η επιχείρηση «ρετουσάρισμα» έχει ήδη ξεκινήσει από την εβδομάδα που πέρασε, με την πρώτη τετράδα των κλασικών άλμπουμ που κυκλοφόρησαν από τη δεκαετία του ΄60 ως σήμερα να βρίσκεται ήδη στα δισκοπωλεία. Πρόκειται για τα «Sticky Fingers», «Goats Ηead Soup»,«Ιt΄s Οnly Rock ΄n΄ Roll» και «Βlack Βlue», άλμπουμ που περιέχουν τραγούδια-σταθμούς του σπουδαίου συγκροτήματος όπως τα «Βrown Sugar», «Wild Ηorses», «Αngie», «Αin΄t Τoo Ρroud Τo Βeg» και «Ηot Stuff». Το δεύτερο πακέτο, που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, θα αφορά τα «Some Girls», «Εmotional Rescue», «Τattoo you» και «Undercover» και, τέλος, τον Ιούλιο η τελευταία φουρνιά θα αποτελείται από τα «Α Βigger Βang», «Dirty Work», «Steel Wheels», «Voodoo Lounge» και «Βridges Τo Βabylon». Προς τα τέλη του χρόνου θα κυκλοφορήσει μια ειδική έκδοση του θρυλικού άλμπουμ τους «Εxile Οn Μain Street»- κατά πολλούς, το καλύτερο άλμπουμ που ηχογράφησαν ποτέ. Οι φανατικοί θαυμαστές των Ρόλινγκ Στόουνς θα μπορούν εγκαίρως να προμηθευτούν και ένα κουτί που θα φιλοξενήσει και τα 14 άλμπουμ τους και στο οποίο θα φιγουράρει το γνωστό λογότυπο σήμα-κατατεθέν του γκρουπ, η αυθάδης γλώσσα του Μικ Τζάγκερ.

Παρεμπιπτόντως, και τα δύο συγκροτήματα θα κυκλοφορήσουν τον ίδιο αριθμό άλμπουμ: 14.
Του ΣΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,
από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: