4.5.09

Λευκός τρόμος για Καραμανλή...

Μέσα από την πόλωση του πολιτικού κλίματος, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επιχειρεί να προσπεράσει την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία, από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί η ίδια η πορεία της κυβέρνησής του το επόμενο διάστημα.
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία το αποτέλεσμα της σημερινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την υπόθεση Παυλίδη, αν και -όπως ομολογούν κορυφαίοι υπουργοί- ακόμη και να παραιτηθεί ο πρώην υπουργός, το πολιτικό κόστος για τη ΝΔ είναι τεράστιο, καθώς είναι εδραιωμένη η άποψη στην κοινή γνώμη -και καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- ότι το...
κυβερνών κόμμα κάνει τα πάντα προκειμένου να κουκουλωθεί το σκάνδαλο.
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος περιόδευσε στην Αργολίδα (φωτογραφία), απέφυγε να αναφερθεί στην υπόθεση Παυλίδη που πλήττει την εικόνα της κυβέρνησής του και επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ το σύνολο των ευθυνών για το
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος περιόδευσε στην Αργολίδα (φωτογραφία), απέφυγε να αναφερθεί στην υπόθεση Παυλίδη που πλήττει την εικόνα της κυβέρνησής του και επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ το σύνολο των ευθυνών για το κλίμα σκανδαλολογίας που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ανέκρουσαν πρύμναν σε ό,τι αφορά τα λευκά ψηφοδέλτια, που προκρίθηκε αρχικά ως λύση εκτόνωσης των βουλευτών, καθώς με αυτόν τον τρόπο και αποδοκιμάζεται ο κ. Παυλίδης και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές.

Από χθες το απόγευμα, υπουργοί αλλά και κομματικά στελέχη έδιναν στην αποψινή ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς συνειδητοποίησαν ότι εάν υπάρξουν πάνω από 20 «λευκά», όπως υπολόγιζαν, τότε το πρόβλημα θα μεταφερόταν πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό καθώς οι βουλευτές θα αμφισβητούσαν στην πράξη τη «γραμμή» έτσι όπως αυτή κατεγράφη και στο πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο βουλευτές της ΝΔ, οι κ. Γιακουμάτος και Μανώλης που είχαν ταχθεί -εμμέσως- υπέρ του «λευκού», δήλωσαν χθες (Alpha) ότι δεν θα είναι εκείνοι που θα αμφισβητήσουν την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή, παρά το γεγονός ότι διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τον ρόλο του κ. Αρ. Παυλίδη στην όλη υπόθεση με τον εφοπλιστή κ. Μανούση.

Ο κ. Γιακουμάτος προέβλεψε μάλιστα ότι απόψε δεν θα υπάρξει ούτε ένα «λευκό» από την πλευρά της ΝΔ. Τη στάση του άλλαξε και ο κ. Θ. Καράογλου, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει ακόμη και υπέρ της παραπομπής, ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξουν τελικά οι κ. Μαργ. Τζίμας, Σ. Κεδίκογλου, Μ. Χαρακόπουλος, Στ. Νικηφοράκης, Γ. Καλαντζής και Φ. Πιπιλή, που με δημόσιες παρεμβάσεις τους είχαν ζητήσει την παραίτηση του πρώην υπουργού.

Παζάρι
Ο ίδιος ο κ. Παυλίδης φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που συνομιλούν μαζί του ότι, εάν παραπεμφθεί, θα υποβάλει την παραίτησή του για να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «κλείσει» περιοριστικά το θέμα.

Μέλη της κυβέρνησης του ζητούν πιεστικά να υποβάλει την παραίτησή του σε κάθε περίπτωση (ίσως και πριν από την ψηφοφορία) και του έχουν επισημάνει ότι θα πρέπει στην αποψινή ομιλία του να είναι πιο ήπιος για να μην προκαλέσει τους βουλευτές της ΝΔ.

Στο όλο θέμα παρενέβη χθες η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Φθιώτιδα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ είναι μια πολύ μεγάλη παράταξη, η οποία ούτε εκβιάζεται ούτε εξαγοράζεται. Μια παράταξη η οποία είναι αποφασισμένη με βάση υπαρκτά στοιχεία, που θα προκύψουν από τη δικαιοσύνη, να ξεκαθαρίσει απολύτως όλες τις υποθέσεις για να μην υπάρξει καμία σκιά».

ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νέες επιθέσεις στον Γ. Παπανδρέου

Συνέχεια στην τακτική της πόλωσης και των προσωπικών επιθέσεων κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έδωσε από την Αργολίδα, αυτήν τη φορά, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, εν όψει των ευρωεκλογών.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Ναύπλιο, απέφυγε να αναφερθεί στην υπόθεση Παυλίδη που πλήττει την εικόνα της κυβέρνησής του και επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ το σύνολο των ευθυνών για το κλίμα σκανδαλολογίας που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες στον δημόσιο βίο της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις της Αργολίδας, αφού κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ανευθυνότητα και για καλλιέργεια μιας νοσηρής ατμόσφαιρας, πρόσθεσε: «Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η απόπειρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να τρομοκρατήσει τη δικαστική λειτουργία. Επιδιώκει να πολιτικοποιήσει τη δικαιοσύνη και να ποινικοποίηση την πολιτική ζωή». «Εφτασαν στο σημείο, αυτοί που εξαφάνιζαν σκάνδαλα εκατομμυρίων, απ τη μια να κομπάζουν ότι είναι άπιαστοι και απ την άλλη να παριστάνουν τους κήρυκες της ηθικής».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Παπανδρέου ότι «έκανε μόνιμο οδηγό του το σύνθημα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα με σκοπό να αναβιώσει το σύστημα ΠΑΣΟΚ, να πάρει την εξουσία, θυσιάζοντας τα πάντα, να βάλει το κόμμα του πάνω από τον τόπο μας».

Τέλος, επανέλαβε ότι θα είναι «στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας, αποφασισμένος να δικαιώνω καθημερινά τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων».
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: