3.5.09

Πράσινη «αστερόεσσα»...

Έτοιμος να προσθέσει το πέμπτο αστέρι στη φανέλα του είναι ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν στις 21:00 (ΣΚΑΪ και NovaΣΠΟΡ FM 94,6) την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό του φάιναλ φορ του Βερολίνου και θέλουν να επαναλάβουν το θρίαμβο που πέτυχαν και το 2007 στην Αθήνα απέναντι στη ρωσική ομάδα. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς προσπαθεί στις 21 ώρες που χωρίζουν τον ημιτελικό από τον τελικό να αποφορτίσει τους παίκτες του ψυχολογικά και σωματικά.
Το κίνητρο είναι υψηλό, αφού ο Παναθηναϊκός διεκδικεί για πέμπτη φορά την...

κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης, προσθέτοντας το Βερολίνο στους τόπους όπου θριάμβευσε, δίπλα στο Παρίσι (1996), τη Θεσσαλονίκη (2000), την Μπολόνια (2002) και την Αθήνα (2007). Ένα τέτοιο επίτευγμα αυτομάτως θα τον καταστήσει την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία 21 χρόνια, από καταβολής φάιναλ φορ. Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει τέσσερις τίτλους από το 1988 και μετά. Αν φτάσει στον πέμπτο τίτλο Ευρωλίγκας, θα «πιάσει» τη Βαρέζε και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην τρίτη θέση των κατακτήσεων, πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης που έχει 8 και την ΤΣΣΚΑ που μετρά 6.

Ιστορία θα γράψουν πέρα από το σύλλογο και οι παίκτες της ομάδας. Πρώτος και καλύτερος, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, που ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ομάδας του στην Ευρωλίγκα και διεκδικεί τον 24ο τίτλο στην καριέρα του!

Δεν είναι όμως μόνο ο αρχηγός... Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει τη δυνατότητα να γίνει ο πρώτος παίκτης που κατακτά την Ευρωλίγκα με τρεις διαφορετικές ομάδες, μετά από τους τρεις συνεχόμενους που είχε πάρει το 2003 με την Μπαρτσελόνα, αλλά και τη διετία 2004-05 με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μάλιστα οι τρεις συνεχείς τίτλοι του αποτελούν επίδοση ρεκόρ για την Ευρωλίγκα. Ο Λιθουανός γκαρντ, στην τέταρτη συμμετοχή του στο φάιναλ φορ, μετρά επτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Και φυσικά ποιος ξεχνά τον στρατηγό Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Έχει ήδη την πρώτη θέση στη λίστα με τις κατακτήσεις της Ευρωλίγκας με έξι τίτλους (1992 με Παρτιζάν, 1994 με Μπανταλόνα, 1995 με Ρεάλ Μαδρίτης, 2000, 2002 και 2007 με Παναθηναϊκό). Ακόμη και στην απευκταία περίπτωση που χάσει, ο Σέρβος τεχνικός, ο οποίος είναι ο μοναδικός πρωταθλητής Ευρώπης με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, θα παραμένει πολυνίκης, μιας και ο Ετόρε Μεσίνα θα φτάσει στους πέντε τίτλους.

Ο «Ζοτς» με τον «Έκτορα» είναι παλιοί γνώριμοι, έχοντας αναμετρηθεί ήδη 19 φορές στην καριέρα τους, με τον Ομπράντοβιτς να έχει 11 νίκες έναντι 8 του συναδέλφου και φίλου του. Οι δύο δε εξ αυτών σημειώθηκαν στις δύο συναντήσεις τους σε τελικό Ευρωλίγκας. Το 2002, όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε την Κίντερ μέσα στην Μπολόνια με 89-83 και το 2007, όταν επικράτησε της ΤΣΣΚΑ στην Αθήνα με 93-91.

Εξίσου μεγάλο κίνητρο είναι και αυτό της ΤΣΣΚΑ. Έχει κατακτήσει έξι φορές την κορυφή της Ευρώπης (1961, 1963, 1969, 1971, 2006 και 2008) και είναι η δεύτερη στη σχετική λίστα, πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η ρωσική ομάδα συμμετέχει για έβδομη συνεχή χρονιά σε φάιναλ φορ και τέταρτη διαδοχική στον τελικό της διοργάνωσης. Ο άνθρωπος που «ευθύνεται» για την παρουσία της στον τελικό της Κυριακής, ο Ραμούνας Σισκάουσκας, θέλει να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης μετά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που κατακτά τρεις συνεχείς τίτλους στην Ευρωλίγκα.

Στην προσπάθεια του ο Παναθηναϊκός θα έχει το... πλεονέκτημα έδρας. Στους περίπου 3.000 που ήταν στις κερκίδες την Παρασκευή θα προστεθούν αρκετές ακόμη εκατοντάδες φίλων του «τριφυλλιού».
Aπό www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: