11.5.09

Τρόμος πάνω από Μαξίμου ...

Προϊόν μυστικών συσκέψεων που είχαν γίνει μεταξύ του πρωθυπουργού και ενός μικρού αριθμού στελεχών της κυβέρνησης, δέκα ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, αποτελεί η κίνηση του κ. Καραμανλή να «κλείσει» τη Βουλή έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτή η απόφαση, που αιφνιδίασε δυσάρεστα την πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου και σχεδόν το σύνολο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ελήφθη από τον πρωθυπουργό και τους κ. Δημ. Σιούφα, Πρ. Παυλόπουλο και Αργ. Καρρά. Στη συνέχεια οι...

μόνοι οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον κ. Καραμανλή για την ήδη ειλημμένη απόφαση ήταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντ. Μπακογιάννη.
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να «παίξει» ακόμη ένα παιχνίδι τακτικής, και χωρίς να ενημερώσει ούτε καν τους υπουργούς του, ανέλαβε αυτό το μεγάλο πολιτικό ρίσκο έπειτα από:
Την πληροφορία που έφτασε στην κυβέρνηση για επαναφορά του φακέλου με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου στη Βουλή. Ο κ. Καραμανλής είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε για τρίτη φορά να δώσει εντολή για αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ από τη Βουλή.

Την πληροφορία ότι η έρευνα για την υπόθεση «Γερμανός» - «Cosmote» αφορά και πολιτικά πρόσωπα, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για έρευνα και από τη Βουλή, η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε την κυβέρνηση στη δίνη ενός νέου σκανδάλου.

Αμέσως μόλις οι πληροφορίες αυτές έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναζήτησε μια οριστική διέξοδο από τα σκάνδαλα. Εδωσε εντολή στους κ. Σιούφα και Παυλόπουλο να διερευνήσουν την πιθανότητα να «κλείσει» νωρίς η Βουλή και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Αργ. Καρρά να διαπιστώσει εάν κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο παρελθόν, προκειμένου να «κατασκευαστεί» εγκαίρως το κυβερνητικό άλλοθι.

Επειτα από μια σύντομη έρευνα, στο Μέγαρο Μαξίμου, «ζύγισαν» το κόστος μεταξύ αυτής της επιλογής και της επιλογής να «συρθεί» και πάλι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ πίσω από νέα και παλιά σκάνδαλα, και λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την υπόθεση Παυλίδη ελήφθη η οριστική απόφαση.

Το κόστος
Οπως ανέφεραν εκ των υστέρων πρόσωπα που γνώριζαν τον σχεδιασμό, «ο θόρυβος γύρω από αυτό το "κλείσιμο" της Βουλής θα κρατήσει το πολύ τρεις ημέρες, ενώ εάν δεν το κάναμε θα πηγαίναμε στις κάλπες με το Βατοπέδι και την υπόθεση "Γερμανός", που δεν ξέρουμε τι θα μας βγάλει».

Αφού αποφασίστηκε αυτή η κίνηση, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εξωτερικών και ζήτησε απ όλους να μην υπάρξει καμία διαρροή. Στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής εντολής για απόλυτη μυστικότητα εντάσσεται και η κίνηση του κ. Δ. Σιούφα να ανακοινώσει την προηγούμενη Πέμπτη -ενώ γνώριζε την κυβερνητική απόφαση- το πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης της Βουλής για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του κλεισίματος της Βουλής προκάλεσε πέραν του αιφνιδιασμού πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Κορυφαίοι υπουργοί, όταν πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης την απόφαση, ζήτησαν εξηγήσεις από το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ κομματικά στελέχη μιλούσαν ευθέως για «επικοινωνιακή και πολιτική γκάφα».

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΝΔ εξέφραζαν δημόσια την απορία τους γιατί «η κυβέρνηση έκλεισε μέσα στη νύχτα τη Βουλή» και προσέθεταν ότι «μετά από αυτήν την κίνηση ούτε την παραίτηση Βερελή δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση».

Υπό την πίεση αυτών των αντιδράσεων ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναφερθεί στο θέμα στην ομιλία που έκανε το Σάββατο. Συγκεκριμένα επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον κ. Γ. Παπανδρέου για «παραποίηση της αλήθειας». «Κάνει πως δεν ξέρει πως σχεδόν πάντα, ήδη από το 1984, η Βουλή διέκοπτε τις εργασίες της για τις ευρωεκλογές. Και ψελλίζει κάτι για δήθεν παραγραφή. Χωρίς όμως να λέει ότι όλες οι υποθέσεις που έφτασαν στη Βουλή διερευνήθηκαν σε βάθος», τόνισε.

Επίσης και στη χθεσινή ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ απάντησε στις καταγγελίες για «εκτροπή» του κ. Παπανδρέου λέγοντας: «Είναι εκτροπή να διακόπτει η Βουλή τις εργασίες της, όπως κάνει σχεδόν κάθε φορά που έχουμε ευρωεκλογές; Είναι πρόβλημα η βούληση της κυβέρνησης να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με καθαρούς πολιτικούς όρους;».
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: