15.5.09

Σφήνες...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ - ή μάλλον κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση- και καλύτερα.
Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ Μάνος παραμένει δραστήριος. Ή, τέλος πάντων, κρατάει την όρεξή του για πολιτική. Αλλά το κοινό δεν είναι πια στο ραντεβού. Η Δράση- το σχήμα που κατέβασε με Κοντογιαννόπουλο, Μπουτάρη και άλλους γράφει δεν γράφει 1% στις δημοσκοπήσεις. Με τέτοιο σκορ είναι, δυστυχώς, άσφαιρη η φασαρία που κάνει ο Στέφανος, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών αφήνει το κόμμα του εκτός διανομής τηλεοπτικού χρόνου στις ευρωεκλογές.
ΔΕΝ ΗΤΑΝ έτσι στο παρελθόν. Το 2000, ας πούμε, ο...
Κώστας Καραμανλής κατάπιε την υπερηφάνειά του κι έδωσε στον Μάνο μια θέση στο Επικρατείας, αφήνοντας στο κρύο τον Γιάννη Βαληνάκη. Αυτά την εποχή των «Ταύρων». Και το 2004 ο Μάνος δέχθηκε- μέσα σε γενική κατάπληξη- την πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ όμως, κακά τα ψέματα, ο Μάνος δεν έχει ιδιαίτερη τύχη. Η ανάλυση που λέει ότι ένα μικρότερο κόμμα μπορεί να μπει σφήνα στον δικομματισμό, έχει οπαδούς. Είναι αυτοί που πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. αποτελούν ασθενείς πόλους της ίδιας μπαταρίας. Και πιστεύουν πως η εποχή των ισχυρών κυβερνήσεων έχει παρέλθει.

ΩΣΤΟΣΟ, ΔΕΝ είναι προς τη Δράση που στρέφονται αυτοί που η πόλωση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. δεν τους λέει τίποτε. Αντιθέτως, πάνε προς τους Οικολόγους, που είναι το μικρό κόμμα της στιγμής, και κινούνται ανοδικά πάνω από το 5%. Η αλήθεια είναι πως έχουν σαφή ατζέντα. Ενώ τα πολιτειολογικά μανιφέστα Μάνου και Σία είναι μόνο για το τετραγωνικό χιλιόμετρο του Κολωνακίου, με ολίγη από Κηφισιά- Εκάλη.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι πως ο Μάνος πάει καλύτερα ως μεταγραφή παρά ως αυτοτελής υποψηφιότητα. Τελικά, αποτελεί ειρωνεία πως η Δράση θα είναι πιο χρήσιμη για τους πολιτικούς της λίστας που μένουν στο παιχνίδι, παρά για τους επώνυμους της κοινωνίας πολιτών οι οποίοι νομίζουν ότι αμφισβητούν το πολιτικό κατεστημένο. Για τους Μάνο και Ανδριανόπουλο- ποιος ξέρει;- όλο και κάποια θέση θα βρεθεί προσεχώς, ένθεν κακείθεν του δικομματισμού.

{ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ} NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: