13.5.09

Οι αστυνομικοί έβλεπαν τους τρομοκράτες να περνούν...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης
Νέο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.:δεν έριξαν ούτε σφαίρα στη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν, ενώ εκείνοι τοποθετούσαν βόμβα...
Με τη μέθοδο τού «όπου φύγει φύγει» αντιμετώπισε για μία ακόμη φορά η ΕΛ.ΑΣ. τους τρομοκράτες. Χθες τα ξημερώματα έξω από το υποκατάστημα της Εurobank στην Αργυρούπολη 3 αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης- μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, όπως εκτιμούν οι διωκτικές αρχές.
Το μόνο, ωστόσο, που πρόλαβαν να κάνουν όταν ένας από τους δράστες προέτεινε το όπλο του ήταν να κρυφτούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προσπάθησαν καν να καταδιώξουν τους τρομοκράτες. Οι αστυνομικοί για...
μία ακόμη φορά έκαναν παιδαριώδη λάθη: θεώρησαν μεν υπόπτους τους δύο νεαρούς των οποίων την παρουσία αντιλήφθηκαν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας, αλλά δεν θεώρησαν εξ ίσου αναγκαίο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και να προτάξουν έστω τα όπλα τους πριν τους πλησιάσουν. Αιφνιδιάστηκαν μάλιστα σε τέτοιον βαθμό, που δεν πρόλαβαν να βγάλουν καν τα όπλα τους και μπροστά στην απειλή των υπόπτων- που όπως αποδείχθηκε τελικά ήταν τρομοκράτες- ενστικτωδώς... κρύφτηκαν.

Το περιπολικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής στο οποίο επέβαιναν τρεις συνοριοφύλακες της Δίωξης Λαθρομεταναστών, δύο άντρες και μία γυναίκα, εκτελούσε υπηρεσία ρουτίνας στην περιοχή της Αργυρούπολης. Στις 3.30 π.μ.- όπως κατέθεσαν στην Αντιτρομοκρατική- το περιπολικό πέρασε μπροστά από το υποκατάστημα της τράπεζας που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Γερουλάνου. Ο οδηγός του περιπολικού από τον καθρέπτη του οχήματος διέκρινε δύο ανθρώπους που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνη να κινούνται κοντά στην είσοδο της τράπεζας. Οι αστυνομικοί θεώρησαν ύποπτη την παρουσία τους εκεί και σταμάτησαν για να τους ελέγξουν. «Πιστεύαμε πως ήταν αντιεξουσιαστές που ήθελαν να τοποθετήσουν γκαζάκια στην τράπεζα», είπαν οι τρεις αστυνομικοί.

Τους έδειξε το όπλο του
«Αστυνομία. Πέστε κάτω», φώναξαν οι αστυνομικοί που βγήκαν από το περιπολικό και βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τους τρομοκράτες. Χωρίς να δώσουν καμία απάντηση οι δύο μαυροντυμένοι και μεσαίου αναστήματος τρομοκράτες, όπως τους περιέγραψαν αργότερα, ανέβηκαν στη μηχανή τους. Ο συνεπιβάτης μάλιστα προέτεινε στους αστυνομικούς το όπλο του.

Αμέσως οι τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ως «ιδιαίτερα έμπειροι», έτρεξαν να κρυφτούν πίσω από το περιπολικό. Την ίδια ώρα μία ακόμη μηχανή με δύο επιβάτες εμφανίστηκε από την πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και μαζί με τους άλλους δύο υπόπτους έφυγαν προς τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Δεν τους κατεδίωξαν
Οι τρεις αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να ρίξουν ούτε προειδοποιητική βολή. Ειδοποίησαν το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά οι ίδιοι δεν κινήθηκαν για την καταδίωξη των τρομοκρατών. Όπως κατέθεσαν στην Αντιτρομοκρατική, τους φάνηκε πως ο ένας από τους δύο τρομοκράτες κρατούσε και έναν σάκο στον οποίον, όπως πιθανολογεί η Αστυνομία, υπήρχε οπλισμός.

Τέσσερα λεπτά ύστερα από τη συνάντησή τους με την Αστυνομία, στις 3.34 τα ξημερώματα, οι τρομοκράτες τηλεφώνησαν στην «Ελευθεροτυπία» προειδοποιώντας πως είχαν τοποθετήσει βόμβα στο υποκατάστημα της τράπεζας, η οποία θα εκρήγνυτο έπειτα από μισή ώρα.

Η Αστυνομία απέκλεισε τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και στα δύο ρεύματα και στις 4.07

π.μ. εξερράγη ισχυρός ωρολογιακός μηχανισμός που αποτελούνταν από 15-20 κιλά ζελατοδυναμίτιδας. Οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα μέσα σε έναν μαύρο σάκο, ενώ είχαν ανοίξει την πόρτα του προθαλάμου της τράπεζας με κάρτα της τράπεζας. Ο μηχανισμός όμως που ανοίγει την πόρτα δεν έχει τη δυνατότητα να κρατάει τα δεδομένα της κάρτας και η μοναδική ελπίδα των διωκτικών αρχών είναι τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας της τράπεζας.

Το «αγαπημένο» εκρηκτικό
Η ζελατοδυναμίτιδα αποτελεί το «αγαπημένο» εκρηκτικό του Επαναστατικού Αγώνα, ενώ η μεθοδολογία των τρομοκρατών, με την παρουσία μιας ομάδας δράσης και μιας δεύτερης βοηθητικής σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, «δείχνει» την εν λόγω οργάνωση. Οι τρεις αστυνομικοί κατέθεσαν πως την ώρα της διαφυγής των δύο δίκυκλων- τα οποία δεν έφεραν πινακίδες- άκουσαν και θόρυβο άλλων μηχανών, χωρίς ωστόσο να μπορούν με βεβαιότητα να πουν πως επρόκειτο και για άλλους συνεργούς των τρομοκρατών.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: