24.5.09

Φορολογικό θρίλερ...

Εφιαλτικά σενάρια για «φορολογικά μέτρα διασποράς», στα οποία περιλαμβάνεται και η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε μισθωτούς, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, επεξεργάζεται η κυβέρνηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της πολιτικά ευαίσθητης συγκυρίας εν όψει ευρωεκλογών και υπό το βάρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Η μαύρη τρύπα των 3,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την επιταγή της Κομισιόν για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος του 2010, που ανεβάζουν το συνολικό ποσό της προσαρμογής στα 10 δισ. ευρώ, υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να επανασχεδιάσει από μηδενική βάση και επί το σκληρότερον το πακέτο των έκτακτων εισπρακτικών μέτρων.
Στην κυβέρνηση, που λόγω δημοσιονομικής εκτροπής είναι με την πλάτη στον τοίχο, κερδίζει έδαφος το σενάριο το οποίο προβλέπει την επιβολή εφάπαξ ή του κύριου κορμού των μέτρων μετά τις ευρωεκλογές. Με
Στην κυβέρνηση, που λόγω δημοσιονομικής εκτροπής είναι με την πλάτη στον τοίχο, κερδίζει έδαφος το σενάριο το οποίο προβλέπει την επιβολή εφάπαξ ή του κύριου κορμού των μέτρων μετά τις ευρωεκλογές. Μετά το πρώτο κύμα θα...

ακολουθήσει και δεύτερο τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν νέες εισηγήσεις είτε για παράταση της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και το 2010 είτε για επέκταση του μέτρου στους επιτηδευματίες και στις επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από ένα ορισμένο ύψος.

Το μέτρο αυτό που χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως εκτάκτου ανάγκης ανατρέπει τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο δήλωνε ότι η έκτακτη εισφορά δεν είναι νέος φόρος, αλλά «είναι κάτι που θα ισχύσει μόνο για φέτος».

Στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού του εισπρακτικού πακέτου σχεδιάζονται μεγαλύτερες σε σχέση με το αρχικό σενάριο αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης για υγρά καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα, επιβολή φόρου και στα καρτοκινητά τηλέφωνα, αύξηση του συντελεστή του ΕΤΑΚ, ψαλίδισμα ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, και αύξηση του συντελεστή της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει σήμερα για επιδόματα στο Δημόσιο και αμοιβές ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

Στην κυβέρνηση, που λόγω δημοσιονομικής εκτροπής είναι με την πλάτη στον τοίχο, κερδίζει έδαφος το σενάριο το οποίο προβλέπει την επιβολή εφάπαξ ή του κύριου κορμού των μέτρων μετά τις ευρωεκλογές, για να μπει φρένο στον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και να δοθούν τα αναγκαία διαπιστευτήρια καλής θέλησης στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος για παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος.

Δυο κύματα. Προς το παρόν τουλάχιστον το οικονομικό επιτελείο πορεύεται με βάση τον αρχικό σχεδιασμό για δύο κύματα μέτρων, το ένα μετά τις ευρωεκλογές και με βάση τα αποτελέσματα από το κρας τεστ του προϋπολογισμού και το άλλο το φθινόπωρο.

Πάντως από τη μέχρι στιγμής πορεία του φετινού προϋπολογισμού και τις προβλέψεις της Κομισιόν προκύπτει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η φετινή απόκλιση και άλλα περίπου 7 δισ. ευρώ για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010.

Με το πρώτο κύμα των μέτρων (ανάλογα και με το εκλογικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές) η κυβέρνηση στοχεύει να διορθώσει τουλάχιστον τις καταγραφόμενες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και να θέσει το έλλειμμα στην τροχιά που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δηλαδή στο 3,7% του ΑΕΠ, από 5,1% που προβλέπει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υποσχέσεις για νοικοκύρεμα

Υπό το βάρος της κατάρρευσης των εσόδων και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί πολιτικής αδράνειας και παράλυσης του μηχανισμού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στο στελεχικό δυναμικό των Εφοριών και της ΥΠΕΕ, προειδοποιώντας με δυσμενείς μεταθέσεις και καθαιρέσεις όλους όσοι δεν εξαπολύσουν κυνηγητό για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς υποθέσεις και δεν τονώσουν τις εισπράξεις.

Ταυτόχρονα εξαγγέλλουν φοροτροχονόμους για τα πολυτελή αυτοκίνητα, ειδικές επιτροπές που θα διενεργούν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων από φορολογικές δηλώσεις, τιμολόγια και άλλα παραστατικά για να εντοπίσουν κρυφά εισοδήματα και περιπτώσεις φοροκλοπής, ενώ την ίδια ώρα η ΥΠΕΕ ανακοινώνει με ρυθμό πολυβόλου την εξάρθρωση κυκλωμάτων με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Προς το παρόν πάντως, για να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, σχεδιάζονται μεγαλύτερες, σε σχέση με το αρχικό σενάριο, αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης για υγρά καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα, ψαλίδισμα ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.ά.

Τι έλεγε Καραμανλής...

«Νέος φόρος δεν μπαίνει. Μιλούμε για έκτακτη εισφορά. Οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν και έκτακτες πολιτικές. Είναι κάτι που θα ισχύσει μόνο για φέτος».

...και οικονομικό επιτελείο

Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί με έκτακτα μέτρα διαβεβαίωναν με δημόσιες δηλώσεις τους οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Α. Μπέζας και Ν. Λέγκας.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
Από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: