18.4.24

Τι είναι ο «πολικός αεροχείμαρρος» που θα φέρει βροχές και χιόνια...



Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή, καθώς ο «πολικός αεροχείμαρρος» που θα επηρεάσει τη χώρα θα φέρει βροχές, χιόνια στα ορεινά και «βουτιά» της θερμοκρασίας...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα βόρεια αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι πιο έντονα σε περιοχές όπως: Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κω.

Xιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.

Παράλληλα, η θερμοκρασία -κυρίως το διήμερο- Παρασκευής και Σαββάτου θα έχει ανώτατη τιμή τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Τι είναι ο «αεροχείμαρρος»

Στην μετεωρολογία αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα.

Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά ποτάμια – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων / 1.600 και 5.000 χιλιομέτρων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων / 160 και 500 χιλιομέτρων, και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων / 1,6 και 5 χιλιομέτρων.

Η μεγαλύτερη σε συχνότητα εμφάνισης αεροχειμάρρων, ετησίως, παρατηρείται πάνω από τις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ και ειδικότερα την περίοδο του Χειμώνα και της Άνοιξης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: