29.4.24

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την απόφαση στο Μάτι...


Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα θα ζητήσει την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων. Παράλληλα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018...

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Ακόμη, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Η όλη επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.

Πάντως, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί ην υπόθεση στο Εφετείο και στην συνέχεια στον 'Αρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής ξεπερνούν τα 100 χρόνια , ωστόσο με βάση την απόφαση, εκτιτέα είναι τα πέντε έτη. Επίσης, οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ και η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη, οπότε οι έξι ένοχοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Η δικαστική απόφαση για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης τρία έτη.
Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους, στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Μεταξύ των 15 κατηγορουμένων που κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ενώ παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αθώοι κρίθηκαν και οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Αθώα κρίθηκαν επίσης τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: