28.4.24

Έρευνα για τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών...


Την υποβαθμίζει το ΥΠ.ΕΣ...
Σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει η διάρρηξη στο γραφείο του επικεφαλής της διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, στο κέντρο της Αθήνας, την περασμένη Παρασκευή, μόλις έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές...


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, που την αποκάλυψε, η  αστυνομία προχώρησε σε έρευνα τόσο στην παραπάνω διεύθυνση όσο και στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.ΕΣ. επικεντρώνοντας κυρίως στους δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου και στο εάν υπήρξε πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένου ατόμου στα ηλεκτρονικά αρχεία και στα σημαντικά έγγραφα των σκληρών δίσκων, που σχετίζονται με τις εκλογικές διαδικασίες και την κατάρτιση των καταλόγων. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών και της Ασφάλειας έψαχναν στοιχεία μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ο διευθυντής εκλογών φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία για το ενδεχόμενο αντιγραφής ή ακόμα και αλλοίωσης αποθηκευμένων αρχείων.

Εξηγήσεις ζητά από χθες η αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά να καταδεικνύουν τα ερωτήματα, που έχουν μείνει αναπάντητα. Φόβους για αλλοίωση σημαντικών εγγράφων εξέφρασε σήμερα και ο συνταγματολόγος, συντονιστής πολιτικού σχεδιασμού του Κόσμου, Ξενοφών Κοντιάδης, τονίζοντας ότι «απαιτείται πρώτον να διοριστεί αμέσως υπηρεσιακός Υπουργός μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και δεύτερον να αναλάβει Διακομματική Επιτροπή να διαλευκάνει την υπόθεση, με τη συνδρομή εισαγγελικών λειτουργών και ειδικών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αλλοιώσεις εκλογικών εγγράφων και αρχείων ή αν το περιστατικό συνδέεται με το λεγόμενο email-Gate (υπόθεση Ασημακοπούλου) και τα στοιχεία που επρόκειτο να προσκομιστούν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων».

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών επιλέγει να υποβαθμίσει στην ανακοίνωσή του την «φερόμενη» κατά το ίδιο διάρρηξη. Για «φερόμενη διάρρηξη» έκανε λόγο για η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, η οποία σε ανάρτησή της περιορίστηκε να παραπέμψει για απαντήσεις «στα πορίσματα των Αρχών» (όταν αυτά ανακοινωθούν). Το ίδιο είχε κάνει όταν είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της διαρροής e-mails από το υπουργείο της στην ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που τελικά επιβεβαιώθηκε με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να καρατομήσει δύο γραμματείς, προκειμένου να γλιτώσει το «κεφάλι» της υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: