26.11.21

Washington Post: Η δημοσιογράφος που στρίμωξε τον Μητσοτάκη...


Το γεγονός ότι η κυβέρνηση των «αρίστων» πρώτα και πάνω απ’ όλα ασχολείται με την επικοινωνία είναι πια γνωστό. Το γεγονός όμως ότι το 2021 πιστεύει ότι μπορεί να κρύψει μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού σε μεγάλη εφημερίδα των ΗΠΑ, αποτελεί ζήτημα το οποίο μπορεί μόνο η ίδια και το... επιτελικό κράτος Μητσοτάκη να απαντήσουν.

Τελευταία προσπάθεια να μην πληγεί η εικόνα του «επιτυχημένου» πρωθυπουργού αποτέλεσε η αποσιώπηση μέρους της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη στη Washington Post, το οποίο αφορούσε την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και ο οποίος απειλεί την ελευθεροτυπία. Άλλωστε η απόκρυψη όσων που πλήττουν την εικόνα του πρωθυπουργού είναι κάτι που συνηθίζεται.

Συγκεκριμένα, εάν κανείς συγκρίνει το ενημερωτικό σημείωμα που μοίρασε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναπαρήγαγε αυτούσιο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη συνέχεια τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, λείπει σειρά ερωτήσεων σε σχέση με το αρ. 191 του ΠΚ, οι οποίες έφεραν σε αμηχανία τον πρωθυπουργό που δεν έχει συνηθίσει σε «direct» ερωτήσεις.

Προς το τέλος της συνέντευξης, η δημοσιογράφος της Washington Post, Lally Weymouth, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει για την πρόσφατη θέσπιση νομοθεσίας κατά των fake news και το αρ. 191 το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης ή χρηματικής ποινής σε όσους εκφράζοντας δημόσια τις απόψεις τους για την οικονομία, τον τουρισμό, την αμυντική ικανότητα της χώρας, τις διεθνείς της σχέσεις ή τη δημόσια υγεία θεωρηθούν πως διαδίδουν «fake news».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση “ψευδών ειδήσεων” και καθιστά υπεύθυνους τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο» σημειώνει αρχικά η Lally Weymouth, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι «προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιευτεί, έτσι ώστε οι “ψευδείς ειδήσεις”, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, να μην έχουν υπερβολική έκθεση».

«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τι χρειάζεστε με την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης;» τον ρωτά αμέσως μετά η δημοσιογράφος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο και πολύ έγκυρο».

«Γιατί απλώς δεν αποφασίζετε να μην το κάνετε;» επιμένει η δημοσιογράφος, με τον Κ. Μητσοτάκη να απαντά μάλλον αμήχανα ότι «είστε μία έμπειρη δημοσιογράφος. Θα λάβω σοβαρά υπόψιν την παρατήρησή σας». «Και εσείς είστε ένας πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός» ανταπαντά η L. Weymouth, και ξαναρωτά:

«Γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς, από όλους τους ανθρώπους θα πρέπει να είστε συνηθισμένοι στα μέσα ενημέρωσης. Εκτίθεστε στα δημόσια βλέμματα εδώ και χρόνια. Είναι μια ολισθηρή πλαγιά».

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε από την πλευρά του ότι «είχα το μερίδιο επιθέσεων που μου αναλογεί. Αλλά δεν είναι για μένα. Αφορά… τη δημόσια υγεία. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι ιστορίες είναι ήδη στο διαδίκτυο, και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το διαδίκτυο».

«Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογόκρινα» δηλώνει η δημοσιογράφος, με τον πρωθυπουργό απαντά:

«Θα κρατήσω την παρατήρησή σας. Όσον αφορά στους αντιεμβολιαστές, αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε τη ζωή δύσκολη σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν καθιστούμε υποχρεωτικά τα εμβόλια, και δεν τους επιβάλουμε lockdown».

Κατά τα άλλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έμειναν στους διθυραμβικούς τίτλους για την ανάπτυξη της οικονομίας, για τις επενδύσεις και τη διαχείριση της πανδημίας...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: