26.11.21

To «χαρτί» της οικονομίας τραβά η κυβέρνηση...


Σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία εστιάζει η κυβέρνηση, ποντάροντας σε ένα πακέτο παροχών για να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας. Πρόκειται ωστόσο για μία δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση, καθώς η πορεία της πανδημίας δημιουργεί ένα θολό... τοπίο στην οικονομία και είναι απαραίτητο να διατηρηθεί «ζεστό χρήμα» στα ταμεία σε περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Η κυβέρνηση ξορκίζει ένα νέο lockdown, ωστόσο σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών θα επιστρατευθεί το plan b με πρόσθετα μέτρα. Από το εύρος και τη διάρκεια αυτών των μέτρων θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα απαιτηθεί να ανοίξει περαιτέρω η βεντάλια των παροχών.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και ο «άγνωστος Χ» της ενεργειακής κρίσης, που οδηγεί σε ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση πως είναι παροδικό το φαινόμενο και - απαντούν στα πυρά της αντιπολίτευσης - σημειώνοντας πως η Ελλάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο.

Σε πρώτη φάση έχουν διατεθεί περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο ανάλογα με την έκταση των ανατιμήσεων ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιστρατευθούν και πρόσθετα μέτρα στήριξης για το καλάθι της νοικοκυράς.

Μια σαφή εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας θα δοθεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται στις 18 του μήνα. Το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο πακέτο ανακοινώσεων είναι πιθανόν, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Να σημειωθεί πως στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός , που σημείωσε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης. «Η οικονομία ανακάμπτει εντυπωσιακά, αναμένω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022» ανέφερε σε συνέντευξη του στην Washington Post ο κ. Μητσοτάκης.

Το μεγάλο τώρα ζητούμενο είναι να προχωρήσει η ευρωπαϊκή συζήτηση για τη «χαλάρωση» του Συμφώνου Σταθερότητας, μετά και την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης στη Γερμανία. Ωστόσο με δεδομένο πως ο νέος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει χαρακτηριστεί από διεθνή μέσα ενημέρωσης ως «μικρός Σόιμπλε» τηρείται στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του Βερολίνου.

Ο «επτάλογος» των μέτρων που μπαίνουν σε εφαρμογή

Μια σειρά μέτρων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους έχουν ήδη «κλειδώσει» και θα μπουν σε εφαρμογή το δίμηνο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής: 

1. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Δεκέμβριο σε 800.000 συνταξιούχους με το κονδύλι να φτάνει τα 205 εκατομμύρια. Το ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 250 ευρώ, ποσό που αυξάνεται κατά 50 για τα εξαρτώμενα μέλη.

Προσοχή : το επίδομα θα πάρουν συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

2.Μισό μισθό θα πάρουν «εξτρά» τον Δεκέμβριο 100.000 υγειονομικοί των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ

3.Άτομα με αναπηρία. Θα δοθούν 250 ευρώ τον επόμενο μήνα σε περίπου 173.000 δικαιούχους. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 43,5 εκατομμύρια ευρώ.

4.Διπλασιάζεται για το μήνα Δεκέμβριο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η πρώτη καταβολή θα γίνει στα μέσα του επόμενου μήνα και η δεύτερη κανονικά στο τέλος Δεκεμβρίου.

5.Αυξάνεται την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός κατα 2%.Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα - που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό - θα εισπράττουν 663 ευρώ (από 650 σήμερα), ποσό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ανάλογα με τις τριετίες και την οικογενειακή κατάσταση (καθώς καταβάλλεται επίδομα γάμου). Παράλληλα -όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση - μέσα στο 2022 θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

6.Παράταση μειωμένων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών. Η ρύθμιση παραμένει σε ισχύ και την επόμενη χρονιά, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω ψαλιδίσματος των ασφαλιστικών εισφορών μέσα στο 2022

7.Διατήρηση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης- η οποία αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ- για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες…

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: