25.11.21

Μονονοσικό ΕΣΥ…


Παντελής Μπουκάλας

Δεν είναι, λέει, εντολή. Είναι «παροχή άδειας». Κάτι σαν «ισχυρή σύσταση». Και επειδή όλοι ζούμε στον πραγματικό κόσμο (ή σχεδόν όλοι, αφού αρκετοί απολαμβάνουν τη φαντασίωση ότι άρχουν σε μια πραγματωμένη ουτοπία με το όνομα Νέα Ελλάς), εύκολα καταλαβαίνουμε σε τι... μεταφράζει ένας κατώτερος την «ισχυρή σύσταση» που του απευθύνει ένας ανώτερος. Σε εντολή. Σε προσταγή. 

Υπερβολή; Υπερβολή θα ήταν να περιμένουμε ότι ένας διοικητής δημόσιου νοσοκομείου, διορισμένος από την κυβέρνηση όχι για την αξιοσύνη και την καλή σχέση του με τα πράγματα αλλά λόγω των κομματικών ενσήμων του, θα σηκώσει λάβαρο ανταρσίας κατά του υπουργείου Υγείας. Το οποίο «του δίνει την άδεια να αναβάλει τα τακτικά χειρουργεία», λόγω της πανδημικής έξαρσης. Κι αν την «άδεια» την έδινε ο υπουργός κ. Πλεύρης, θα λέγαμε δικηγόρος είναι, τόσα ξέρει – τόσα κάνει, ας το πάρει το ποτάμι, το ίδιο κοβιντοπόταμο που μας πήρε σβάρνα όλους.

Ομως την «άδεια αναβολής χειρουργείων» την έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Γκάγκα. Που σαν γιατρίνα, και μάλιστα με νοσοκομειακή εμπειρία, γνωρίζει τα πράγματα από τα μέσα. 
Γνωρίζει δηλαδή ότι το αγαθό της υγείας δεν είναι κάτι που επιδέχεται αναβολή. Οποια κι αν είναι η πάθηση, η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι άμεση, όχι σε τρεις ή έξι μήνες. 

Γνωρίζει ότι δεν αποφασίζει κανείς να πάει στο χειρουργείο με την ίδια χαλαρότητα που αποφασίζει να πάει στο εξοχικό του και για τους ίδιους τερπνούς λόγους. Γνωρίζει ότι ήδη έχεις χάσει καιρό ώσπου να βρεις έναν καλούτσικο αριθμό προτεραιότητας στα δημόσια νοσοκομεία, ήδη έχεις πάει από αναβολή σε αναβολή, με τη βαλιτσούλα σου έτοιμη. 

Και γνωρίζει επίσης ότι, αν και είμεθα πλέον πολίτες της ευφρόσυνης Ουτοπίας, προς το παρόν δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ρίξουν μπαϊλντισμένοι ή φοβισμένοι μαύρη πέτρα στο δημόσιο και να πάνε να χειρουργηθούν σε ιδιωτική κλινική. Οπου, το ξέρουμε δα, θα καταλάβουν επιτέλους τι σημαίνει η φράση «ο κούκος, αηδόνι».

Η εκ νέου υποβάθμιση του ΕΣΥ σε μονονοσικό σύστημα, αποκλειστικά στρατευμένο στην αντιμετώπιση της κόβιντ, δείχνει, με έναν περίεργο τρόπο είναι η αλήθεια, πόσο αληθεύουν οι πρωθυπουργικοί και υπουργικοί ισχυρισμοί που επιμένουν ότι και εξαιρετικά θωρακισμένο είναι και επαρκέστατα στελεχωμένο και πλουσιοπάροχα ενισχύθηκε: 40 δισ.! Οι κλίνες ΜΕΘ που λείπουν, το οξυγόνο που λείπει, οι γιατροί που λείπουν, δεν έχουν φωνή να μιλήσουν. Αφού λείπουν...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: