17.11.21

Από την επιχείρηση «Ελευθερία» στην αιχμαλωσία...


Παντελής Μπουκάλας

Δυο-τρεις μήνες πριν μπούμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, δυστυχώς το «τελευταίο μίλι» εξακολουθεί να μοιάζει με μαραθώνιο, η δε υπεσχημένη «επιστροφή στην κανονικότητα» αναβάλλεται διαρκώς. 

Δεν πρόκειται, βέβαια, για μία... επιπλέον «ελληνική ιδιαιτερότητα» αλλά για γεγονός πλανητικό. Στην πραγματικότητα, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η πανδημία αναχαιτίστηκε μόνο στην αρχική της εστία, την απολυταρχική Κίνα. Αλλά με βιοπολιτικές μεθόδους δραματικά αναντίστοιχες όσων επιλέγονται σε πολιτείες που, και να το ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να μηδενίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. 

Τα οικουμενικής φύσεως προβλήματα από την επέλαση του κορωνοϊού δεν απαλείφουν τις εθνικές διαφορές στην αντιμετώπισή τους. Οσο μας αφορά, στον πανδημικό χάρτη της Ευρώπης των φετινών μεταθερινών μηνών η Ελλάδα εμφανίζεται σε πολύ χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι στον αντίστοιχο περυσινό. Τα ποσοστά που επικαλούμασταν πέρυσι, για να δείξουμε, με ευδιάκριτη αλαζονεία, ότι πορευόμαστε καλύτερα από χώρες ανάλογου πληθυσμού, φέτος μας εκθέτουν. 

Με εξήντα νεκρούς την ημέρα, με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, με νοσηλείες σε ράντζα και με εξουθενωμένο, λειψό προσωπικό, δεν είμαστε πια «υπόδειγμα», όπως ήθελε να αυτοαγιογραφείται η κυβέρνηση. Αντίθετα, υπόδειγμα έχουν γίνει πια κράτη που η άρχουσα οίηση τα ελεεινολογούσε σαν αποτυχημένα. 

Προφανώς, κάποιοι πήραν τα μαθήματά τους, διόρθωσαν τα λάθη τους και ανέκαμψαν. Και άλλοι βιάστηκαν να πιστέψουν ότι ξεσκόλισαν και δικαιούνται τον ρόλο του δασκάλου πριν καν τελειώσει η περίοδος των θρανίων και της αξιολόγησης. Βιάστηκαν να κηρύξουν το δικαίωμα στη χαλαρότητα, για να το απολαύσουν πρώτοι οι ίδιοι. 

Βιάστηκαν να παραδώσουν μαθήματα κυνισμού («μη σώσουν να εμβολιαστούν», είπε θεατρικά αγανακτισμένος ο ένας) και να απαξιώσουν την ειδική επιτροπή («την έχουμε για να απαντάει σε ό,τι τη ρωτάμε, όχι για να προτείνει», δογμάτισε ο άλλος). 

Βιάστηκαν να θεωρήσουν τον εκκλησιασμό και την εορταστική «παράδοση» υγειονομικώς ακίνδυνα, καθότι ψηφοθηρικώς επωφελή. Βιάστηκαν να απεμπολήσουν το χρέος τους να προσπαθήσουν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανεμβολίαστους.

Στις 14.11.2020, τα κρούσματα ήταν 72.510 και οι νεκροί 1.035. Προχθές, 14.11.2021, τα κρούσματα ήταν 831.874, οι δε νεκροί, άνθρωποι με ονοματεπώνυμο όλοι τους, 16.766. Από την επιχείρηση «Ελευθερία» καταντήσαμε στην αιχμαλωσία. Και αυτό δεν ήταν μοιραίο. Υπάρχουν ευθύνες. Καταλογιστέες...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: