25.11.21

Πανευρωπαϊκός συναγερμός...


Μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα η Ευρώπη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα, τα οποία δείχνουν να είναι εξίσου περιορισμένα με τα περσινά. Η ΕΕ έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών, όχι τόσο με την πρώτη δόση, αλλά με την τρίτη, καθώς τα στοιχεία από όλους τους... διεθνείς οργανισμούς δείχνουν ότι η «ψευδής» αίσθηση ασφάλειας που δημιουργήθηκε μετά τον εμβολιασμό με τις δυο δόσεις οδήγησε τους πολίτες σε χαλάρωση. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και η ίδια η Κομισιόν χτύπησαν χθες (24/11) καμπανάκι κινδύνου.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, με επιστολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κομισιόν «έδειξε» ότι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια, δηλαδή οι άνω των 60, είναι να έχει ημερομηνία λήξης το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό.

Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν καθολικά ή και τοπικά lockdown προσπαθώντας να ανακόψουν το πανδημικό κύμα.

Αυτό, όμως, αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση. Ήδη, μετά την Αυστρία, καθολικό lockdown αποφάσισε χθες η Σλοβακία. Η Γαλλία αναμένεται επίσης να ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα που στόχο έχουν να περιορίσουν την κινητικότητα αλλά και να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Οι ουρές απομακρύνουν το lockdown

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι νωρίς για νέα μέτρα και παρακολουθεί στενά την πορεία των ραντεβού για την πρώτη αλλά και την τρίτη δόση πριν προχωρήσει σε άλλες κινήσεις. Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στο Newsbeast ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα το άντεχε η οικονομία. Ταυτόχρονα θεωρήθηκε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καταγράφηκαν ουρές σε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα με τις εικόνες να θυμίζουν την περασμένη Άνοιξη.

Σε αυτό που ποντάρουν πριν αποφασίσουν και νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους είναι να θωρακιστεί ο ήδη εμβολιασμένος πληθυσμός με την τρίτη δόση και να πείσουν όσο περισσότερους μπορούν να κάνουν την πρώτη.

Όλα θα κριθούν έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου

Αρχές του μήνα θα επανεξεταστούν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και πόσο αποτελεσματικά ήταν. Λίγες μέρες αργότερα, υπενθυμίζεται ότι για την χώρα μας στις 13 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους πολίτες άνω των 60 ετών να προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου. Από αυτούς τους δυο παράγοντες θα κριθούν πολλά. Πάντως και χθες έγιναν πάνω από 85.000 εμβολιασμοί...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: