21.10.21

Κενά αέρος στο υπουργείο εξωτερικού τουρισμού...


Έχοντας συνάψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που άλλες χώρες θα πλήρωναν προκειμένου να σταθμεύσουν αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος τους (Δένδιας Καθημερινή 17/10/21), δεσμεύοντας τόσο την παρούσα αμερικανική κυβέρνηση όσο και την επόμενη, η Ελλάδα για πρώτη φορά στα 200 χρόνια ζωής της αισθάνεται ασφαλής...
Τα πιάσαμε κορόιδα τα αμερικανάκια που δεν πρόσεξαν και έχασαν πακτωλό δολαρίων που θα έπαιρναν από άλλες χώρες γι’ αυτό που πήραμε τζάμπα εμείς.

Όμως δεν σταματάει εδώ η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Συνεχίζεται με την δέσμευση τόσο αυτής όσο και της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης στο να μας κατσικωθούν και να βολτάρουν όπως, όπου κι όποτε θέλουν, εσαεί στα εδάφη μας.

Τώρα το ότι αυτή η συμφωνία δεσμεύει τόσο την σημερινή όσο και την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Σημασία για τον Νίκο Δένδια έχει να κάνει δηλώσεις. Δηλώσεις που τις κάνει μόνος του συνήθως στα πολλά «άσκοπα» ταξίδια του, στους Έλληνες δημοσιογράφους, που μόνιμα σχεδόν είναι μόνο ένας ή μια κάμερα. Αξία ανεκτίμητη καθώς αυτή η κάμερα καταγράφει όλες αυτές τις «μεγάλες» στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής και μιας διπλωματίας κεντημένης με δεξιοτεχνία.

Είναι τόση η δεξιοτεχνία της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται από το δίπολο του ΥΠΕΞ, Μαξίμου-Δένδια, ώστε ακόμα και τα σημαντικά κενά στην διάρθρωση του Υπουργείου, να περνούν απαρατήρητα.

Ας είναι καλά ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, το μάτι του Μαξίμου όπως λένε κάποιες κακές γλώσσες, που έχει φροντίσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να τρέπει σε φυγή έμπειρους διπλωμάτες και να έχει αναδείξει το ΥΠΕΞ, στον δεύτερο οργανισμό όπου οι υπάλληλοι του είτε συνταξιοδοτούνται, είτε ζητούν μετάταξη.Βέβαια, με διαφορά σ αυτόν τον τομέα την πρώτη θέση κατέχει η ΕΥΠ, αποδεικνύοντας την σοβαρή δουλειά που γίνεται εκεί, καθώς τα λίγα ικανά στελέχη την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια για αλλού. Είναι τόσο σοβαρή η δουλειά που γίνεται εκεί, πάντα με αξιοκομματικά κριτήρια, που σε διοικητικές θέσεις σε πολύ ευαίσθητους τομείς βρίσκονται άτομα που παρανόμως(;) εντάχθηκαν στους κόλπους της Υπηρεσίας.

Όμως αυτό είναι άσχετο με το σημερινό μας θέμα, καθώς στο ΥΠΕΞ, αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται κενά σε πολύ σημαντικές Διευθύνσεις όπως της Κύπρου, της Ρωσίας (Λευκορωσίας Χωρών Καυκάσου και χωρών Ευξείνου Πόντου), της ζώνης Σένγκεν αλλά και κάποιων άλλων.

Το πογκρόμ διπλωματών συνεχίζεται, για να μην φανεί η ανικανότητα της διοίκησης του ΥΠΕΞ ενδεχομένως, αναγκάζοντας πολλούς ικανούς και έμπειρους διπλωμάτες να αποχωρήσουν ακολουθώντας τον δρόμο της συνταξιοδότησης.

Λογικό είναι οι τόσες πολλές αστοχίες του Υπουργείου, να εντείνουν τη μεγάλη προσπάθεια από τον ΥΠΕΞ, να διαμορφώσει ένα θετικό προφίλ με τον τρόπο που γνωρίζει πολύ καλά αυτή η κυβέρνηση, την χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσα από επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Όσο συνεχίζεται η απαξίωση του διπλωματικού κεφαλαίου του ΥΠΕΞ, τα λάθη και οι αστοχίες θα συνεχίζονται, με καταστροφικά αποτελέσματα. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ιδιαίτερα αν είναι κενό περιεχομένου…

Σπύρος Σιδέρης

anatropinews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: