27.9.21

Θα κλείναμε εμείς τις τράπεζες ήδη το 2012...


Σε αποκαλύψεις που αφορούν το βαθύ παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012 που οδήγησαν στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και την υλοποίηση του δεύτερου μνημονίου, προχώρησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο τότε... υπηρεσιακός πρωθυπουργός μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων Παναγιώτης Πικραμμένος και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο κ. Πικραμμένος περιέγραψε την «μεγάλη αγωνία» της Μέρκελ, όπως την αντελήφθη από τις μεταξύ τους επαφές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, η οποία επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων.

Και αμέσως μετά, παραδέχθηκε ευθέως ότι δεν γνωστοποίησε αυτή την θέση του Βερολίνου στους Έλληνες, προκειμένου να αποφασίσουν ενημερωμένοι τι θα ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου. «Δεν ήταν τόσο αυτονότητο ότι μπορούσες εκείνη την ώρα να το πεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν θα μπορούσα εγώ να παρέμβω, να πω στα δύο μεγάλα κόμματα το "τι θα κάνετε εσείς". Κοίταγα να την κόβω εκεί τη συζήτηση, καθησυχάζοντάς την ότι αντιλαμβάνομαι τι λέω, ότι είμαστε λογικοί, ότι το πολιτικό σύστημα είναι λογικό, ότι καταλαβαίνουμε τι λέει, αλλά εν μέσω τέτοιας προεκλογικής περιόδου δημόσια δεν μπορούμε να θέσουμε τέτοια θέματα γιατί θα ανατρέψουν το πολιτικό κλίμα, θα δημιουργήσουν ένταση και ασφαλώς θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήταν επιθυμητό». Ο κ. Πικραμμένος δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί με την λέξη «επιθυμητό».

Η δεύτερη παραδοχή Πικραμμένου αφορά το ότι το κλείσιμο των τραπεζών όπως έκανε σαφές ήταν ένα σχέδιο που καταρτίστηκε εκείνη την περίοδο. «Είχαμε φτάσει πραγματικά στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες. Οι αναλήψεις ήταν δυσθεώρητες και χρήματα δεν υπήρχαν. Εσωτερικά το είχα συζητήσει, όχι με τους ξένους. Είχαμε καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες το οποίο υπάρχει ακόμα στη Τράπεζα της Ελλάδος (αν δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση), αν παρατεινόταν η αβεβαιότητα για κάποιο μεγάλο διάστημα»…

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: