28.9.21

Σύγκρουση με διάρκεια και βάθος...


Οσα διαδραματίστηκαν χθες στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, που εξελίχθηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης και για τη ΔΕΗ, ήταν η πρόγευση της πολιτικής οξύτητας που θα προκαλέσει η ολοκλήρωση της κυβερνητικής μεθόδευσης για την... πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης.

Eπειδή η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μέσω της οποίας μεθοδεύτηκε η απεμπόληση της πλειοψηφίας του Δημοσίου και η παράδοσή της σε άγνωστα προς το παρόν ιδιωτικά συμφέροντα, έχει έναν ορίζοντα τουλάχιστον ενός μήνα, η πολιτική σύγκρουση θα έχει μεγάλη διάρκεια. Υπό προϋποθέσεις, η υπόθεση της ΔΕΗ μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Η αντίδραση των συναρμόδιων υπουργών στην παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που από το βήμα της Bουλής έβαλε στο κάδρο, πέρα από τις πολιτικές, και νομικές ευθύνες της κυβέρνησης και των στελεχών της, ήταν αμήχανη, νευρική, με φτωχά και έωλα επιχειρήματα. Κατά κάποιο τρόπο, απέδειξαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης, σε όποιο επίπεδο και αν ελήφθη, είναι δύσκολα υπερασπίσιμη, ακόμη και από συντηρητικούς πολιτικούς και πολίτες.

Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, με το διεθνές κύμα ανατιμήσεων στα ενεργειακά αγαθά εκτός ελέγχου και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες πολιορκούμενες από αβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ο ρόλος των δημόσιων επιχειρήσεων ηλεκτρισμού είναι αναντικατάστατος. Για να διατηρηθεί η στοιχειώδης ισορροπία στην αγορά, να μη βυθιστούν ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και να αποφευχθεί ένα «ντόμινο» κατάρρευσης ιδιωτικών εταιρειών, όπως ήδη συμβαίνει στη Βρετανία.

Για αυτά τα προφανή τα στελέχη της κυβέρνησης αδιαφορούν παγερά. Επιμένουν στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης, με διαβεβαιώσεις για παροδική ακρίβεια που μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει λήξει, συγκρουόμενοι με την πραγματικότητα των πολιτών, των αγορών, αλλά ακόμη και των διεθνών αναλυτών ή των κεντρικών τραπεζών, που εκτιμούν πλέον ότι η ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια.

Αυτή η αγνόηση της πραγματικότητας καθιστά την επιμονή της κυβέρνησης στο ξεπούλημα της ΔΕΗ πιο ύποπτη από απλή ιδεολογική εμμονή. Από αυτή την άποψη, η μεθόδευση της απόφασης, τα «παράδοξα» που προκάλεσε με τη μετοχή της δημόσιας επιχείρησης, οι έρευνες που ήδη εξελίσσονται ή θα ανοίξουν λίαν προσεχώς για το σκοτεινό παιχνίδι στο Χρηματιστήριο αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον. Πολιτικό και νομικό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: