28.9.21

Αγωνία και καταστροφή μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ...


Συνεχείς και ισχυροί οι μετασεισμοί...

ΒΙΝΤΕΟ

Δύσκολο το βράδυ για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 27/9 στην Κρήτη με τους περισσότερους να διανυκτερεύουν σε σκηνές καθώς αδυνατούν να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν.

Ο... σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του έναν νεκρό, τραυματίες και υλικές καταστροφές που ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη με πολλές ισχυρές δονήσεις.

Ήδη μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα έχουν καταγραφεί δυο το μέγεθος των οποίων ήταν 4,5 Ρίχτερ.

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.


Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.



«Ένα ποτήρι για να πιούμε νερό δεν έχουμε»

Πολύ μεγάλες είναι οι υλικές καταστροφές σε αρκετά χωριά του Ηρακλείου της Κρήτης.

Στα Αρκαλοχώρια προκλήθηκαν περισσότερες καταστροφές, ενώ πολύ μεγάλες υλικές ζημιές έγιναν στα Ρουσσοχώρια.

Πολύς κόσμος κοιμήθηκε μέσα στα αυτοκίνητά του είτε σε πρόχηρες σκηνές που στήθηκαν.

«Πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση είναι τραγική. Φοβόμασταν να κοιμηθούμε σπίτι. Πήραμε κάτι κουβέρτες. Εσωτερικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο σπίτι.Ένα ποτήρι για να πιούμε νερό δεν έχουμε. Τηλεόραση, καθρέφτη» δήλωσε στο MEGA κάτοικος των Ρουσσοχωρίων.

Πολλά σπίτια, και ιδιαίτερα τα παλιά, έχουν καταστραφεί. Στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνουν πλιάτσικο στα σπίτια που άδειασαν.

«Τα σπίτια είναι ακατοίκητα. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ποιος θα φτιάξει τα σπίτια; Έρχεται χειμώνας» υπογράμμισε ο κ. Μανώλης, άλλος κάτοικος του ίδιου χωριού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: