28.9.21

Θα έχει κυβέρνηση η Γερμανία μέχρι τα Χριστούγεννα;...


Κάποιες φορές το μέλλον περνά μετά από λίγες μόνο ώρες. Το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ έκανε λόγο για την αναγκαιότητα σύστασης «κυβέρνησης συνασπισμού για το αύριο» από κοινού με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους... υπογραμμίζοντας: «Είμαι έτοιμος να αναλάβω αυτή την αποστολή».

Την επομένη όλα έμοιαζαν διαφορετικά. Είναι σαφές ότι το κλίμα στους κόλπους των γερμανών Xριστιανοδημοκρατών μόνο καλό δεν είναι μετά το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για το CDU (24,1%) από ιδρύσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949. Από την πλευρά τους και οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς δηλώνουν έτοιμοι για μια πιθανή συγκυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελευθέρους. Κορυφαία στελέχη των χριστιανοδημοκρατών εξέφρασαν και την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης απογοήτευση για τον κόλαφο στις εκλογές. Ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομίας και δεξί χέρι της Μέρκελ, έκανε λόγο για «καταστροφή», ενώ ο Μίχαελ Κρέτσμερ, πρωθυπουργός της Σαξωνίας, μίλησε για «σεισμό», καθώς και «άνεμο αλλαγής που απομάκρυνε τους ψηφοφόρους από το CDU».
 
Σε δύσκολη θέση εσωκομματικά ο Άρμιν Λάσετ

Από τη πλευρά του ο νικητής των εκλογών Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογική αναμέτρηση ψύχραιμος και υπομονετικός. Κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης «δεν θα διεξαχθούν δημόσια». Αποκάλεσε μάλιστα «φίλους» τους πιθανούς κυβερνητικούς τους εταίρους Πράσινους και Φιλελεύθερους. Ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών αναφέρθηκε στην «σαφή λαϊκή εντολή» τονίζοντας ότι στόχος του είναι να ολοκληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Λίγες ώρες αργότερα ο αντίπαλός του Άρμιν Λάσετ παρουσίασε στον Τύπο την δική του ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ανακοινώνοντας ότι στο προεδρείο του κόμματος επικρατεί σύμπνοια για μια πιθανή συγκυβέρνηση με Πράσινους και Φιλελεύθερους, τον αποκαλούμενο συνασπισμό Τζαμάικα, στα χρώματα της τζαμαϊκανής σημαίας. Ο πρόεδρος του CDU υπογράμμισε μάλιστα ότι από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προκύπτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε συγκεκριμένο κόμμα και ότι καγκελάριος θα εκλεγεί εκείνος, ο οποίος θα διασφαλίσει την στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Δεν είπε λέξη για τις διενέξεις μετά την εκλογική ήττα στο προεδρείου του κόμματος, ούτε για τις επικρίσεις σε βάρος του από το αδελφό κόμμα των χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.

Στη σκιά δύο μεγάλων κομμάτων, απευθύνθηκαν στους δημοσιογράφους και τα δύο μικρότερα κόμματα Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, οι οποίοι διεκδικούν σαφώς ρόλο ρυθμιστή. Από τις δηλώσεις έγινε σαφές ότι ήδη τη βραδιά των εκλογών έγιναν πρώτες επαφές, τόσο με τους χριστιανοδημοκράτες του Λάσετ όσο και με τους σοσιαλδημοκράτες του Σολτς.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα καθυστερήσει

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε ότι Φιλελεύθεροι και Πράσινοι προτίθεται να πραγματοποιήσουν «αναγνωριστικές επαφές», προσθέτοντας ότι τα δύο κόμματα χωρίζουν «οι μεγαλύτερες διαφορές από όλα τα υπόλοιπα κεντρώα κόμματα». Από την πλευρά της η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι θα υπάρξουν πρώτες επαφές με τους Φιλελευθέρους με μοναδικό σκοπό τον εντοπισμό κοινών σημείων. Για την υποψήφια καγκελάριο το ζητούμενο είναι συνομιλίες σε κλίμα εμπιστοσύνης: «Διαφορετικά οι όποιες διαπραγματεύσεις είναι καταδικασμένες εκ των προτέρων σε αποτυχία».

Όλα δείχνουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα καθυστερήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική είναι κάποιες φορές και πόλεμος νεύρων. Οι σοσιαλδημοκράτες διαθέτουν ηρεμία από τη σιγουριά της νίκης τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όσο και την επικράτηση σε δύο τοπικές εκλογές. Από τη πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται μαχητικοί παρά τον εκλογικό κόλαφο.

Το κεφάλαιο των εκλογών έκλεισε. Παραμένουν ωστόσο ανοιχτές οι επιπτώσεις κυρίως για την ηγεσία των χριστιανοδημοκρατών. Θα καταφέρει να παραμείνει πρόεδρος ο Άρμιν Λάσετ μετά το ταπεινωτικό εκλογικό αποτέλεσμα;

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: