4.8.21

Ένα το ενεργό μέτωπο στη Βαρυμπόμπη...


Στάχτη 30.000 στρέμματα γης σύμφωνα με τον Λέκκα...

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει τη Βόρεια Αττική, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τις διαρκείς αναζωπυρώσεις. 

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με τη ζοφερή εικόνα τη νύχτα, πυροσβεστικές δυνάμεις και... εναέρια μέσα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για περιορισμό της γιγαντιαίας φωτιάς.

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, και τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, πλέον το ενεργό μέτωπο είναι ένα, ενώ τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται σε ύφεση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχώρησαν και σε άλλες εκκενώσεις οικισμών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, εκτίμησε πως η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη και ότι έχουν καεί περί τα 30.000 στρέμματα. «Είναι μια εκτεταμένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές. Διάσπαρτα τα μέτωπα. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η καμένη έκταση πρέπει να είναι περίπου 30.000 στρέμματα. Aισιοδοξούμε ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «έχουμε να κάνουμε με μια μεικτή ζώνη αστικού και δασικού ιστού. Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις όταν εμπλέκονται αυτά τα δύο και έχουμε κατοικίες μέσα σε δάση».

Όπως είπε ο καθηγητής «είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίστηκε όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Εύβοια, στην Καλαμάτα, στην Κω. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους έχουμε αυτή την εικόνα».

Και όπως τόνισε τα αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς είναι θέματα που προβληματίζουν τους ειδικούς.

«Οφείλονται σε χρόνιες παθογένειες. Εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια κατάσταση. Ιεράρχηση των δράσεων σημαίνει καταρχάς ανάλυση του κινδύνου. Να δούμε τα θέματα της τρωτότητας των οικισμών και των δασικών περιοχών για να καταλήξουμε στο τι και πώς έγινε, για να το αποφύγουμε τα επόμενα έτη που η κατάσταση διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη.  Όλα αυτά μαζί εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση»...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: