2.3.21

Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να «αναστατώνει» το ΚΙΝ.ΑΛΛ....


Μπορεί το θέμα της επιστροφής του Κινήματος Αλλαγής στο ΠΑΣΟΚ να μην υφίσταται για την ηγεσία του, αφού έχει κλείσει από το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πριν από δύο χρόνια, με την απόφαση για την πολιτική, οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να το...
 ξεκαθαρίσει εκ νέου. Υποστήριξε μάλιστα ότι η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής είναι προϋπόθεση για να δικαιωθεί το έργο του ΠΑΣΟΚ.

«Ποτέ δεν φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να χρειαστεί να επιστρέψουμε σε αυτό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη και το βασικό στήριγμα του Κινήματος Αλλαγής και δεν υπάρχει κανένα δίλημμα μεταξύ των δύο. «Υπάρχει μόνο η συλλογική μας δέσμευση και προσπάθεια να κάνουμε πράξη τη νέα Αλλαγή, που αντλεί έμπνευση από την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα και μπολιάζεται από τη δύναμη των ιδεών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού για τολμηρές προοδευτικές, μεταρρυθμίσεις», κατέληξε (εφημ. «Νεολόγος»).

Με τις δηλώσεις αυτές η κ. Γεννηματά επιχειρεί με έναν διπλωματικό αλλά καθαρό τρόπο να αποσαφηνίσει ότι ζήτημα επιστροφής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται και ότι το ιστορικό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου συνεχίζει να υπάρχει μέσα από τη μετεξέλιξή του στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι φωνές περί της επαναφοράς στο ΠΑΣΟΚ είχαν ξεκινήσει και έγιναν ιδιαίτερα έντονες από μια μερίδα παλαιότερων στελεχών, λίγο πριν το τελευταίο συνέδριο του κόμματος, τον Νοέμβριο του 2019. Εκτοτε, το θέμα επανέρχεται κατά καιρούς, σχετιζόμενο συνήθως με τις χαμηλές δημοσκοπικές καταγραφές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τη μέχρι στιγμής αδυναμία του να ανακάμψει αισθητά. Από την άλλη πλευρά, το εν λόγω ζήτημα, όπως αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη, δεν λύνεται με μια απλή αλλαγή ονόματος ή της επιλογής εκ νέου χρήσης της παλαιάς ονομασίας. Δεν παύει όμως να χρησιμοποιείται και εσχάτως ως επιχείρημα από αρκετούς, ιδίως πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία π.χ. Ανδρέας Λοβέρδος, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τον πυρήνα των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων, με αναφορές στα χρόνια της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή.

Η εν λόγω συζήτηση προκαλεί την ίδια ώρα τα αρνητικά αντανακλαστικά μιας άλλης πτέρυγας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πρόκειται για στελέχη που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και συμπορεύτηκαν μαζί του στο εγχείρημα της διεύρυνσης στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Οπως έχει ξαναγράψει η «Εφ.Συν.», η ομάδα αυτή διαφωνεί κατηγορηματικά, όπως εξάλλου και η ηγεσία, με ένα «πισωγύρισμα», θεωρώντας ότι η προοπτική του φορέα είναι περισσότερο ευοίωνη, αν και εφόσον υιοθετήσει με συνέπεια μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική ατζέντα και επιμείνει στον δρόμο της ευρείας απεύθυνσης και της ανασυγκρότησης με όρους μέλλοντος.

Μηνύματα

Χαρακτηριστικά είναι τα μηνύματα που έστειλαν προς αυτή την κατεύθυνση όσοι έλαβαν μέρος σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι τάσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία. «Η απάντηση δεν είναι τα παλιά εργαλεία της Σοσιαλδημοκρατίας ούτε η λεγόμενη επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Είναι η δράση μέσα στην κοινωνία που δοκιμάζεται. Είναι η επιδίωξη για την πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το κόμμα. Ετσι ώστε να έχουμε έναν πολιτικό φορέα αντίστοιχο της εποχής και των νέων αναζητήσεων», σχολίασε ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

«Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα πρέπει να κοιτάξει μπροστά και όχι πίσω, για να διαμορφώνει πολιτικές, που αντιστέκονται στους λαϊκισμούς και θεατρινισμούς του κυρίαρχου πολιτικού λόγου των δύο –σήμερα– μεγάλων κομμάτων», εκτίμησε η Μαρία Στρατηγάκη. «Η σοσιαλδημοκρατική-προοδευτική ατζέντα δεν ταυτίζεται ούτε με πρόσωπα του παρόντος ούτε με σύμβολα του παρελθόντος. Δοκιμάζεται και ανατροφοδοτείται από τις κοινωνικές ανάγκες και απευθύνεται στην μεγάλη πλειοψηφία», ανέφερε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ενώ ο Μιχάλης Χάλαρης ανέφερε ότι στόχος για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι η ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης με εκσυγχρονιστικό πνεύμα, με δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: