1.3.21

Η «λευκή απεργία» των υπουργών...


Ανησυχεί  το Μαξίμου... 

 Οργή φέρεται να επικρατεί στο πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με αφορμή τη «λευκή απεργία» των υπουργών στην εντολή για στήριξη της Λίνας Μενδώνη στην υπόθεση Λιγνάδη. Ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε από τα... μέλη του να στηρίξουν την υπουργό Πολιτισμού («δείτε πόσο βοήθησε όλους σας», φέρεται να έχει πει μεταξύ άλλων), κάτι που πρώτος έπραξε ο ίδιος στη συζήτηση στη Βουλή, παρά τα λάθη που της αναγνώρισε. 
 Ελάχιστοι όμως υπουργοί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του πρωθυπουργού. Αν εξαιρέσουμε τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που βάζει «πλάτη» στα δύσκολα, στήριξη στη Λίνα Μενδώνη –και μάλιστα εντυπωσιακή- έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής, που για πολλούς έχει ηγετικές φιλοδοξίες για την «μετα-Κυριάκο» εποχή, όσο και αν κανείς δεν συζητάει για αυτή επισήμως στη Νέα Δημοκρατία. Στήριξη προσέφερε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που όσο και αν το Μαξίμου επιχειρεί να τον υποβαθμίσει πολιτικά, τόσο πιο απαραίτητος γίνεται προοπτικά για την κυβέρνηση. Πέραν αυτών, ουδείς! 

 Η «λευκή απεργία» των υπουργών στην υπόθεση Μενδώνη, δείχνει, μεταξύ των άλλων, δυο πράγματα: 

 Πρώτον, ότι οι χειρισμοί στην υπόθεση Μενδώνη-Λιγνάδη δημιούργησαν εσωτερικό πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας-ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι δέκα βουλευτές είχαν προλάβει πριν ανακοινώσει την απόφασή του για παραμονή της υπουργού Πολιτισμού στη θέση της, βγήκαν δημοσίως και ζήτησαν ευθέως ή εμμέσως την παραίτησή της! 

Το «βαθύ γαλάζιο κόμμα», άλλωστε, έχει πρόβλημα όχι μόνο με την Λίνα Μενδώνη, αλλά και με τη μεγάλη αξιοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θέλησαν στο πρόσωπο της πρώην υπουργού Πολιτισμού να αποστείλουν ένα πρώτο μήνυμα. 

 Δεύτερον, ότι η «συλλογικότητα και αλληλεγγύη στα δύσκολα» που ζητάει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός όχι απλώς δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά πιθανόν και να αποτελούν για πολλούς λέξεις κενού περιεχομένου. Ιδίως όταν η πορεία μιας κυβέρνησης σταματά να είναι ανοδική. Το μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει τώρα πως ο πρωθυπουργός «έχει κυκλώσει» τα ονόματα των υπουργών που βγήκαν στα κανάλια και δεν στήριξαν τη Λίνα Μενδώνη-λες και δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο με την πρώτη ευκαιρία το επόμενο διάστημα. 

Η υπόθεση Ταραντίλη, πάντως, δεν δείχνει να είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης... 

 Βασίλης Σκουρής ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: