2.3.21

Ανατροπή με το εμβόλιο της AstraZeneca...


Μετά την παρουσίαση επιστημονικών στοιχείων για την κατά 80% αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την πρώτη μάλιστα δόση, στους άνω των 70 ετών, σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, τονίζοντας ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να... λαμβάνουν πλέον το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Με την τελευταία επισήμανση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές ανατρέπεται η προηγούμενη απόφαση περί πλαφόν, οπότε το σκεύασμα δεν προορίζεται μόνο για νεότερες ηλικίες.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είπε ότι στο εξής όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, «συμπεριλαμβανομένης και της ηλικιακής ομάδας 65-75», οι οποίοι πάσχουν «από αυτό που αποκαλούμε συννοσηρότητα, από ευπάθειες», θα μπορούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca «στον θεράποντα γιατρό τους, στο νοσοκομείο που τους παρακολουθεί» ή «σε λίγες ημέρες, στα φαρμακεία
».

Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται μόνο με τα σκευάσματα των εταιρειών Pfizer και Moderna στα εμβολιαστικά κέντρα, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση France 2.

Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που έδωσε την έγκρισή της στο εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, το χρησιμοποιεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η γαλλική απόφαση κρίνεται, αν μη τι άλλο, βαρύνουσας σημασίας, σε μια περίοδο που εκφράζονται αμφιβολίες,  για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca.

Αισιοδοξία δημιουργεί, την ίδια ώρα, και το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω στην ανθεκτικότητα των εμβολίων απέναντι στις παραλλαγές του ιού.

Μειώνει πάνω από 80% την πιθανότητα νοσηλείας από την πρώτη δόση

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για εμβόλια της Pfizer και της Astrazeneca, καθώς, όπως προκύπτει, μειώνουν σε μεγάλο βαθμό, συγκεκριμένα κατά 80%τη νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.

Τα ελπιδοφόρα ευρήματα παρουσίασε, ύστερα από σχετική μελέτη, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος επεσήμανε ότι ακόμη και μια δόση των εμβολίων είναι αποτελεσματική καθώς μειώνει κατά 80% την πιθανότητα νοσηλείας στους άνω των 70 ετών.

Με ταχύ ρυθμό προχωρά ο εμβολιασμός στη Βρετανία, καθώς πάνω από 20 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ ένα εκατομμύριο και τις δύο.

Την ίδια στιγμή, παγκόσμιοι φορείς υγείας εστιάζουν, σε μια περίοδο που εκφράζονται αμφιβολίες, στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και απέναντι στις μεταλλάξεις, ακόμη και στην ιδαίτερα μεταδοτική νοτιοαφρικανική...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: