2.10.20

Οι Κινέζοι της Golden Visa κάνουν ομαδικές μηνύσεις στην Αθήνα...

Πιθανόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη «φούσκα» ακινήτων...
Η κυρία Yang* διδάχθηκε στο σχολείο την ελληνική μυθολογία. Αγάπησε τη χώρα μας μέσα από τα βιβλία και είχε όνειρο ζωής να επισκεφθεί τον Παρθενώνα. Έτσι, όταν το καλοκαίρι του 2018 ένας ατζέντης ακινήτων στην Κίνα ξεδίπλωσε μπροστά στην ίδια και τον αρραβωνιαστικό της ένα ιλουστρασιόν διαφημιστικό με την Ακρόπολη και την Πλατεία Συντάγματος, δεν το σκέφτηκε πολύ. Θα αγόραζε ακίνητο στην Ελλάδα και μαζί μία... πενταετή άδεια διαμονής, δηλαδή ευρωπαϊκό διαβατήριο, ήλιο και θάλασσα – με λίγα λόγια μια Golden Visa. Δύο χρόνια μετά, το ελληνικό όνειρο έχει γίνει εφιάλτης για την κυρία Yang.

Πλήρωσε 290.000 ευρώ για ένα «τριάρι» στα Κάτω Πατήσια, μια όχι προνομιούχο περιοχή της Αθήνας. Και όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα για να δει από κοντά το διαμέρισμα που είχε αγοράσει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα της, ανακάλυψε ότι αυτό είχε στο μεταξύ πουληθεί σε κάποιον άλλον Κινέζο. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση υποψήφιου αγοραστή της Golden Visa που καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε. Προ ημέρων κατατέθηκαν στον Οικονομικό Εισαγγελέα Αθηνών οι δύο πρώτες μηνύσεις Κινέζων αγοραστών. Το περιεχόμενό τους, όπως πληροφορείται το VICE, είναι αποκαλυπτικό. Φαίνεται ότι πιθανόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη «φούσκα» ακινήτων.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης για την απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα είναι 250.000 ευρώ. Έως τα τέλη του περασμένου Μαΐου, το ελληνικό κράτος είχε χορηγήσει 7.550 χρυσές βίζες, τις 5.504 από αυτές σε Κινέζους. Στην Κίνα λειτουργούν τα λεγόμενα Immigration Agencies, εταιρείες real estate με τζίρο δισ. ευρώ και καλές σχέσεις με την κυβέρνηση. Οι παραπάνω ατζέντηδες προσελκύουν επενδυτές και τούς στρέφουν προς την Ελλάδα. Χωρίς τους ατζέντηδες στην Κίνα δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa. Οι ίδιοι φέρνουν τους επενδυτές σε επαφή με γραφεία στην Αθήνα, τους λεγόμενους developers, στους οποίους ανήκουν τα ακίνητα και αναλαμβάνουν το πρακτικό μέρος της συμφωνίας.

Το παραπάνω μοτίβο φέρεται να περιγράφεται στις μηνύσεις που βρίσκονται στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα. Ο ατζέντης στην Κίνα έδειξε στην κυρία Yang ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. στον έκτο όροφο οικοδομής στα Κάτω Πατήσια. Της είπε πώς ήταν μια καλή ευκαιρία, καθώς «βρισκόταν δίπλα στην Ακρόπολη, το Καλλιμάρμαρο και την Πλατεία Συντάγματος». Στο ίδιο διαφημιστικό έντυπο υπήρχαν μεγάλες φωτογραφίες με τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ελληνικής πρωτεύουσας. Η κυρία Yang δεν είχε λόγο να μην πιστέψει τον ατζέντη, ούτε και τον developer που της σύστησε στην Αθήνα.




Η ίδια φέρεται να λέει ότι υπέγραψε ένα προσύμφωνο με την ελληνική εταιρεία. Η τιμή μεταβίβασης του ακινήτου ορίστηκε στις 290.000 ευρώ, αν και αργότερα θα μάθαινε ότι η αντικειμενική αξία για το «τριάρι» στα Πατήσια ήταν 74.000 ευρώ. H συμφωνία έλεγε ότι το διαμέρισμα θα παραδιδόταν επιπλωμένο και ότι η νέα ιδιοκτήτης θα είχε για τρία χρόνια εξασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ από την εκμίσθωσή του σε τρίτους. Η κυρία Yang θα επιβαρυνόταν με τον φόρο μεταβίβασης (περίπου 3%), που όμως δεν καταβλήθηκε διότι δεν υπογράφτηκε τελικό συμβόλαιο, όπως φέρεται να περιγράφει. Με μοναδικό χαρτί το ιδιωτικό προσύμφωνο, κατέβαλε προκαταβολή 29.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό εξοφλήθηκε μέσα στον επόμενο μήνα. Το ελληνικό όνειρο ήταν πολύ κοντά για την κυρία Yang.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη vice

Δεν υπάρχουν σχόλια: