15.10.20

Κυβέρνηση ΝΔ: Χρήματα στις ιστοσελίδες...


...μαύρο στις εφημερίδες!...

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων δημοσιεύεται στο ΦΕΚ με τρομακτική καθυστέρηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρέμεινε “παγωμένο” στο υπουργείο Οικονομικών, όταν στην ηγεσία του βρισκόταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η... κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε αρχικά να το υλοποιήσει και να αυξήσει τα προς διάθεση ποσά 

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου 2019, αυξήθηκε το ετήσιο όριο χρηματοδότησης από τα 6 εκατ. ευρώ, στα 7,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι όροι άλλαξαν. Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε προηγούμενη κυκλοφορία τουλάχιστον 24 μηνών πριν από την απόφαση της 18ης Ιουνίου και μειώθηκε σε 18 για να ενταχθεί φύλλο που υποστήριζε τη ΝΔ. 

Στις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση των υπουργών Σταϊκούρα και Πέτσα, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν, ενώ για την επιδότηση δεν χρειαζόταν ούτε να έχει υπαχθεί η εταιρεία σε ρύθμιση οφειλών. Παράλληλα υπήρξαν τρεις τροποποιήσεις για την υποβολή των αιτήσεων, με τελευταία αλλαγή ως τις 4 Νοεμβρίου 2019.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η απόφαση για την ενίσχυση των εφημερίδων –36 στον αριθμό– με 6,7 εκατ. ευρώ. Το γεγονός πως οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Στέλιος Πέτσας συμπεριλαμβάνουν το «Μακελειό» στις προς χρηματοδότηση εφημερίδες προκαλεί σάλο. Με πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ακυρώνεται η πράξη και στη συνέχεια η νομοθετική διάταξη για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων. 

Ο Στέλιος Πέτσας υπόσχεται νέα ρύθμιση και την έκδοση νέας απόφασης υπέρ του Τύπου. Ξεκινούν νέες διαβουλεύσεις με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και εργαζομένων, ενώ ορίζεται και συμβουλευτική επιτροπή με επικεφαλής τη δημοσιογράφο και πρώην ευρωβουλευτή Κατερίνα Δασκαλάκη.

Ενώ ξεκινάει η πανδημία, η κυβέρνηση αφήνει τον Τύπο και αποφασίζει να χρηματοδοτήσει τις ιστοσελίδες με το χρυσοφόρο banner «Μένουμε στο Σπίτι». Είναι τέτοια η αγωνία, που τα sites λαμβάνουν τελικά σχεδόν τα ίδια ποσά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ αποφασίζει να επιστρέψει το ποσό που έλαβε, πληρώνοντας και τον ΦΠΑ. Οι δυσαρεστημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί, με ρύθμιση που εξασφάλισαν προ ημερών, λαμβάνουν, υπό τη μορφή διαφήμισης για την πανδημία, ένα επιπλέον ποσό 2 εκατ. ευρώ...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: