3.10.20

Αναθεώρηση ύφεσης...



...αλλά και καμπανάκια στην Ελλάδα από το ΔΝΤ...
Στο 9,5% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του κατά 0,5% (η προηγούμενη εκτίμηση ήταν στο 10%). Οι νέες... εκτιμήσεις εμπεριέχονται στη δήλωση συμπερασμάτων που εξέδωσε το ΔΝΤ στο πλαίσιο της δεύτερης αποστολής για την μετα-προγραμματική παρακολούθηση της χώρας μας.

Σχετικά με το πρωτογενές έλλειμμα το 2020, το Ταμείο το τοποθετεί στο 6,75% του ΑΕΠ. Σημειώνει επίσης ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% (καθώς το lockdown επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια ζήτηση και τον τουρισμό), ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε αισθητά από τον Μάρτιο. 

Αφού το Ταμείο κάνει λόγο για «ταχεία αντανακλαστικά» από την ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, προχωρά σε μια σειρά από προειδοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να διαφοροποιήσουν δραματικά τις προβλέψεις του. «Οι σημαντικές αβεβαιότητες και οι αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές», τονίζει χαρακτηριστικά το Ταμείο.


Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας «χρήζει προσοχής», ενώ υπογραμμίζει ότι η μεγάλη στήριξη της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την καθιστά «ιδιαίτερα ευάλωτη». 

Επίσης γίνεται αναφορά και στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), δηλαδή στα προβληματικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες. Όπως τονίζει το ΔΝΤ, ένα νέο κύμα NPEs θα μπορούσε να προκύψει στον τραπεζικό τομέα, μόλις σταματήσουν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο υπογραμμίζει πως «μια παρατεταμένη πανδημία που συνοδεύεται από μια μόνιμη κάμψη στον παγκόσμιο τουρισμό θα επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές...» και προχωρά σε μια σειρά από συστάσεις και οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: