24.10.20

Ο καλός αστυνομικός και ο κακός αστυνομικός...













...του καπιταλισμού...
Οι φασιστικοί τρόποι διακυβέρνησης είναι ένα πολύ πραγματικό και παρόν μέρος της λεγόμενης φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης.
 
«Το μοντέλο για την αποικιακή επέκταση των... υπέρμαχων της υπεροχής των λευκών της ναζιστικής Γερμανίας ήταν οι ΗΠΑ»

«Υπάρχει σήμερα ένα κράτος [οι Ηνωμένες Πολιτείες] που έχει κάνει τουλάχιστον τις αδύναμες αρχές μιας καλύτερης τάξης». – Αδόλφος Χίτλερ το 1926

«Δώσε στον Φράνκο μια κουκούλα και θα ήταν μέλος της Κου Κλουξ Κλαν». — Λανγκ-Λάνγκστον Χιούζ

Η ιδεολογική δομή του ενός-κράτους-μίας-κυβέρνησης

Συχνά θεωρείται ότι κάθε μεμονωμένο κράτος έχει μια συγκεκριμένη μορφή διακυβέρνησης – είτε είναι φιλελεύθερη, φασιστική ή αυταρχική – που αποτελεί τον πρωταρχικό τρόπο διακυβέρνησης σε ολόκληρη τη χώρα. Ακούμε λοιπόν συχνά εκφράσεις όπως «οι φιλελεύθερες δημοκρατίες της Δύσης» ή «οι πρώην δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής». Αυτή η γεωγραφία των κυβερνήσεων συνδέεται με μια πολιτική χρονολογία, η οποία μας λέει ότι μια κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει από τη μία μορφή στην άλλη, εξ ου και η επικράτηση ρητών όπως «η επιστροφή της δημοκρατίας» ή η «αναβίωση του φασισμού». Η κυρίαρχη ιδεολογική δομή για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ κρατών και κυβέρνησης μπορεί επομένως να συνοψιστεί σε μια γενική αρχή: κάθε κράτος, εάν δεν βρίσκεται σε ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο, έχει μόνο μια μορφή διακυβέρνησης σε μια χρονική στιγμή, η οποία κυβερνά ολόκληρη την επικράτεια και τον πληθυσμό της.

Η ιδεολογική δομή «ένα κράτος-μία κυβέρνηση» συγκαλύπτει τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους κυβερνώνται οι πληθυσμοί. Η αφελής λογική τού είτε-το-ένα-ή-το-άλλο καλύπτει λιγότερο πικάντικες μορφές διακυβέρνησης εάν το κράτος κηρυχθεί, για παράδειγμα, φιλελεύθερη δημοκρατία. Παράγει επίσης μια γεωγραφία και χρονολογία μακρινού φασισμού, με την οποία τα φιλελεύθερα κράτη επιδιώκουν να πείσουν τον πολίτη τους ότι ο φασισμός είναι κάτι που συνέβη στο παρελθόν, το οποίο θα μπορούσε να εμφανιστεί στο μέλλον εάν δεν διατηρηθούν οι φιλελεύθεροι θεσμοί ή κάτι που μολύνει μόνο μακρινές χώρες απείθαρχες στη δημοκρατία. Όποια και αν είναι η περίπτωση, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο φασισμός δεν είναι ζήτημα εδώ και τώρα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

φωτό από info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: