1.1.19

Λύση για τα «75 παιδιά στα αζήτητα»...

Προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στο κρίσιμο ζήτημα των δεκάδων ανήλικων εγκλωβισμένων στα δύο νοσοκομεία Παίδων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 28/12.

Επιτακτική ήταν πλέον η...
ανάγκη αντιμετώπισης από τα συναρμόδια υπουργεία του προβλήματος των ασυνόδευτων παιδιών που μεταφέρονται με εισαγγελική εντολή στο Νοσοκομείο Παίδων προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις και στη συνέχεια, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, παραμένουν εκεί λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θέσεων στις προνοιακές δομές φιλοξενίας.

Το θέμα ανέδειξε η «Εφ.Συν.» (11/12/2018, «75 παιδιά στα αζήτητα») και αφορά περισσότερα από 75 παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 16 χρόνων, που ζουν σήμερα στις κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία.

Παιδιά που μεταφέρθηκαν κατόπιν εισαγγελικής εντολής για προληπτικό έλεγχο είτε γιατί ήταν ασυνόδευτα ή εγκαταλειμμένα είτε γιατί ζούσαν σε δυσμενές ή κακοποιητικό, ακατάλληλο περιβάλλον από το οποίο έπρεπε να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να έχουν κλείσει μήνα και άλλα μέχρι και εξάμηνο μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, συμφώνησαν, όπως ανακοινώθηκε, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα με ενέργειες του υπουργείου Εργασίας και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να μετακινηθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές.

Παράλληλα για τα Ελληνόπουλα να αρχίσουν σύντομα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη.

Ετσι τα ασυνόδευτα παιδιά -αφού περνούν από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο στα νοσοκομεία Παίδων- θα μεταφέρονται σε αυτή τη δομή και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ).

Τέλος, αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε την εποπτεία και τη διαχείριση όλου του εγχειρήματος να έχει υπό την ευθύνη του -και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στο οποίο και θα απευθύνονται οι εισαγγελικές αρχές...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: