31.1.19

Οι 3+1 δρόμοι για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς...

Με καταλύτη τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιταχύνεται η διαδικασία ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Η διαδικασία δεν είναι ανώδυνη αφού εξελίσσεται εν μέσω καταγγελιών, διασπάσεων, αλλά και συγκλίσεων. Αυτή τη...
στιγμή φαίνεται να διαμορφώνονται 3+1 προτάσεις για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο κεντροαριστερός χώρος.

Ο «πόλεμος» Ποταμιού-ΝΔ

Σήμερα κλιμακώθηκαν οι «εχθροπραξίες» μεταξύ Ποταμιού και Νέας Δημοκρατίας. Η Σεβαστουπόλεως εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση-απάντηση στον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής είχε ζητήσει αποδείξεις για την καταγγελία του Ποταμιού ότι Αμυράς και Ψαριανός ανεξαρτητοποιήθηκαν κατ’ εντολή της Πειραιώς. Στην ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρεται ότι οι δύο βουλευτές στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου «την Πέμπτη (17 Ιανουαρίου) δηλώνουν σε έντονους τόνους, ότι δεν θα φύγουν από το Ποτάμι αποκαλώντας μάλιστα γελοίους αυτούς που θέτουν τέτοια ζητήματα. […] 

Το Σαββατοκύριακο οι δύο αυτοί άνθρωποι επανέρχονται στα σενάρια των συνομιλιών με στελέχη της ΝΔ – κάνοντας λόγο για επίμονα τηλεφωνήματα του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Γεωργιάδη - και τη Δευτέρα (21 Ιανουαρίου) φεύγουν από το Ποτάμι. Λίγες ώρες μετά, οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ - ο κ. Γεωργιάδης, αλλά και ο κ. Χατζηδάκης- δηλώνουν ότι οι πόρτες της ΝΔ είναι ανοιχτές για τους κυρίους Αμυρά και Ψαριανό.» Προς επίρρωσιν της ανακοίνωσης, δημοσιοποιήθηκε στη συνέχεια ηχητικό όπου ο κ. Ψαριανός όντως δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα φύγει από το Ποτάμι.

Αυτόνομη πορεία

Στο Ποτάμι είναι διάχυτη η οργή για τις πρακτικές των δύο κομμάτων εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε στο Newpost η Λίνα Παπαδάκη, διευθύντρια του γραφείου Τύπου του κόμματος: «Η πολιτική τακτική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι κοινή. Το παράδειγμα του Ποταμιού είναι ενδεικτικό. Μένουμε σταθεροί στις απόψεις μας και την κριτική μας. Το προκλητικό των ημερών ήταν η ανάγκη καταμέτρησης. Οι αντιδράσεις μας προς τη ΝΔ έχουν να κάνουν με τα επιδεικτικά τους καλωσορίσματα».

Η ηγεμονική άποψη στο εσωτερικό του Ποταμιού είναι να συνεχίσει το κόμμα την αυτόνομη πορεία του και να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές. Είναι επίσης πιθανό να επιχειρηθεί να ριχτούν γέφυρες προς τη ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλες προσωπικότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς. Βέβαια, η πολιτική λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μετά τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχτεί, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν τη «μάχη μητέρα των μαχών» για τον Σταύρο.

Κοντά στη διάσπαση η ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ βαδίζει στην κατεύθυνση της διάσπασης μετά τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ στην οποία θα συμμετάσχουν τα στελέχη της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ. Παρ’ όλου που καμιά πλευρά δεν μιλάει ανοιχτά για διάσπαση, εκ των πραγμάτων προκύπτει θέμα, αφού το ΚΙΝΑΛ μετασχηματίζεται σε ενιαίο κόμμα με τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη συμμετοχή σε δύο κόμματα.

Η πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ στηρίζει το κάλεσμα «Για μια νέα αρχή» που αποσκοπεί στη «συγκρότηση του χώρου της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς στον τόπο μας.» Η εν λόγω πρωτοβουλία οργανώνει συγκέντρωση την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο. Από τη μεριά της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Χαατζησωκράτης έκανε την εξής δήλωση στο Newpost: «Δέκα ημέρες μετά την απομάκρυνσή μας από το ΚΙΝΑΛ, αυτό που μπορώ, με βεβαιότητα, να δηλώσω είναι ότι παραμένουμε αταλάντευτοι και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για τη συγκρότηση και σταθερή παρουσία του χώρου της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, με κόμματα, κινήσεις και ανέντακτους ενεργούς πολίτες, που  δεν εκφράζονται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.»

Από τη μειοψηφία, ο Θόδωρος Μαργαρίτης μιλώντας στο Newpost, κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση: «Η διαγραφή Θεοχαρόπουλου αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Πρόκειται για μια διοικητική απάντηση σε ένα πολιτικό πρόβλημα. Ωστόσο, η μετεξέλιξη του ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα χωρίς κομματικές συνιστώσες, υπήρξε πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Η Κεντροαριστερά αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στον τεχνητό διχασμό που παράγει το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.»

Η κριτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι συζητήσεις των στελεχών της Κεντροαριστεράς που θέλουν να εκφράσουν την «κριτική και υπό προϋποθέσεις» στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πετυχημένη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το Μακεδονικό, έχουν αυξηθεί όσοι ενδιαφέρονται για τη διαδικασία. Ένα από τα σενάρια που συζητιέται είναι η συγκρότηση ενός φορέα που θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στις προσεχείς ευρωεκλογές, χωρίς όμως να ενταχθεί σε αυτόν. Το πρότυπό είναι το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το οποία υπήρξε η αρχική μορφή της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους πασοκογενείς, πριν τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στις διεργασίες του «κύκλου του Μεγάρου, δεν συμπεριλαμβάνεται η ΔΗΜΑΡ.

Το Newpost ζήτησε ένα σχόλιο από το Νίκο Μπίστη που έχει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις. Ο κ. Μπίστης μας είπε: «Είναι φανερό ότι έχουμε μπει σε νέα πολιτική φάση της οποίας καταλύτης, αλλά όχι μοναδικό σημείο, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Στην πραγματικότητα, η απαρχή της είναι η στροφή του Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015. Ένας μεγάλος αριθμός προοδευτικών πολιτών (αριστεροί, κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες) παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και θέλουν να συμμετάσχουν.»

Μιλώντας στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε κάτι παρόμοιο: «Ο συνδυασμός της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την έξοδο από τα μνημόνια δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος και τις προϋποθέσεις για συνολικότερες αναδιατάξεις.»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: