31.1.19

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊδό...

...ως πρόεδρο της Βενεζουέλας...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό στη...
θέση του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωκοινοβουλίου, προηγήθηκε επίσημη ψηφοφορία.

Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας την περασμένη εβδομάδα, αποσπώντας άμεσα διεθνή στήριξη και πρώτα απ' όλα από τις ΗΠΑ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε αναγνώριση του Γκουαϊδό υιοθετώντας «ενιαία και αυστηρή θέση».

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας. Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Οι 28 ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα. Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν δίνοντας προθεσμία «οκτώ ημερών» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην σημερινή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές». Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της αναγνώρισής του, ο Γκουαϊδό είχε ζητήσει από τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

«Τον ρώτησα ποιο είναι το μήνυμά σας προς εμένα και τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών», δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ. «Απάντησε δύο πράγματα: παρακαλώ εξακολουθήστε τις πιέσεις προς τον Μαδούρο, ο οποίος έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά και θυμηθείτε ότι πρόκειται για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή».

Ο Χαντ επέκρινε τον αρχηγό της βρετανικής αντιπολίτευσης, τον Εργατικό Τζέρεμι Κόρμπιν, επειδή συντάχθηκε με τον Μαδούρο. «Μόνο και μόνο επειδή μοιράζεται με τον Μαδούρο τις αντιδυτικές απόψεις δεν αρκεί ως λόγος για να κάνει τα στραβά μάτια αναφορικά με κάποιον που έχει οδηγήσει τον λαό του στην φτώχεια με το 70% των παιδιών στη χώρα, σε κάποιες περιοχές, να υποσιτίζονται», είπε ο Χαντ.

Ο Κόρμπιν έχει καταδικάσει τη βία στη Βενεζουέλα και έχει ζητήσει την επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγμάτευσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: