30.9.17

«Να γίνουμε πρωταγωνιστικό κίνημα με στρατηγικό ρόλο στη διακυβέρνηση»...

Από τα πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για την ενότητα όλων των δυνάμεων του...
σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο Γιάννης Μανιάτης διεκδικεί την ηγεσία του νέου φορέα και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το εγχείρημα θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» εκτιμά ότι η νέα παράταξη θα αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των επόμενων εκλογών και θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής και αποτελεσματικής κυβέρνησης, με κριτήριο το πρόγραμμα και γνώμονα τη σταθερότητα.

 ​• Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να διεκδικήσετε την αρχηγία και ποιους πολίτες επιθυμείτε κυρίως να εκφράσετε;

Πάντα επεδίωκα την ενότητα, τις συναινέσεις και τις συμμαχίες, πολύ περισσότερο τη διεύρυνση του προοδευτικού χώρου. Το 2015, ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Σοσιαλδημοκρατίας, διαμορφώσαμε τη ΔΗΣΥ.

Ηρθε η ώρα να συνενωθούν όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου για ένα μαζικό προοδευτικό κίνημα, ώστε να ξεπεράσουμε τη σημερινή στασιμότητα. Για ένα κίνημα που θα αναδειχθεί πρωταγωνιστής στις επόμενες εκλογές, κρίσιμος στρατηγικός συντελεστής στη διακυβέρνηση της χώρας.

Για ένα κίνημα που θα εκφράζει τους σημερινούς μη προνομιούχους, το σύγχρονο «πρεκαριάτο», αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο και την ανασφάλεια, τους μικρομεσαίους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, τους οικογενειάρχες της μεσαίας τάξης που καταρρέουν, που τους δημεύονται οι περιουσίες.

Θέλω να φέρω στο πολιτικό προσκήνιο έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό, της ειλικρίνειας και της αξιοπιστίας, του έργου και όχι των λόγων, της πολιτικής και όχι των επικοινωνιακών τρικ. Αυτό αποζητούν οι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πολίτες για να σηκωθούν «από τον καναπέ», να ενδιαφερθούν πάλι για τα κοινά.

• Τα τεχνικά-διαδικαστικά θέματα ταλαιπωρούν την Επιτροπή Αλιβιζάτου και τους υποψήφιους αρχηγούς. Τι είναι πιο σημαντικό τελικά: Να γίνουν όλα γρήγορα με τις ελάχιστες εγγυήσεις ή να δοθεί χρόνος και χώρος στη διαδικασία. Πότε είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος να υποστεί πλήγμα το εγχείρημα;

Εχω δηλώσει από την αρχή την εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο και την Επιτροπή Αλιβιζάτου. Πιστεύω σύντομα θα δοθούν λύσεις στα τεχνικά ζητήματα. Λύσεις που να εγγυώνται αδιάβλητες διαδικασίες, αλλά και τη μαζικότερη δυνατή προσέλευση ψηφοφόρων.

Πρέπει να πιστέψουμε πραγματικά στη δύναμη της τεχνολογίας. Ολα να λυθούν άμεσα, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες που συγκινήθηκαν από το όλο εγχείρημα να απογοητευθούν, πράγμα που θα έχει δραματική συνέπεια στη μαζικότητα. Είναι πλέον ώρα να περάσουμε επιτέλους στην πολιτική συζήτηση.

• Υποστηρίξατε εξαρχής έναν νέο, ενιαίο φορέα. Σε αυτή την περίπτωση όμως το ΠΑΣΟΚ θα οδηγούνταν στην αυτοδιάλυση. Ηταν έτοιμοι οι ψηφοφόροι και τα μέλη σας για μια τέτοια απόφαση;

Η μετεξέλιξη είναι νόμος της φύσης. Το νέο Κίνημα, η νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, θα αποτελέσει μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς μετάλλαξη στις βασικές ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητες.

Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει θαυμαστή κατανόηση των κάθε φορά νέων κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων και προσαρμοστικότητα στις αλλεπάλληλες μετακινήσεις και αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας, διατηρώντας τις βασικές του αρχές, γι’ αυτό άλλωστε και η μακρά ηγεμονία του στο πολιτικό σκηνικό. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, ώστε να επανέλθει στην πρωταγωνιστική του θέση.

• Συμφωνείτε με την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ν.Δ. να μην ψηφίζετε στη Βουλή νομοσχέδια που σας βρίσκουν σύμφωνους αν δε τα εγκρίνουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.; Ακούγεται μικροπολιτική και καθόλου προοδευτική η θέση αυτή...

Μικροπολιτική και καθόλου προοδευτική βρήκαν αυτή την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του, φιλικά του έντυπα. Είναι ένδειξη πανικού, καθώς η παρά φύσιν συμμαχία ενός κόμματος που δηλώνει αριστερό με ένα κόμμα της άκρας Δεξιάς φαίνεται ότι έφτασε στα όριά της.

Αστοχοι και αντικοινοβουλευτικοί χαρακτηρισμοί που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι πως η παραμονή στη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ωφελεί τη χώρα. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατό και να προκηρυχτούν εκλογές, ώστε να αναλάβει το τιμόνι μια πραγματικά προοδευτική κι αποτελεσματική κυβέρνηση. Εμείς θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

• Γιατί είστε τόσο επιθετικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ; Παραδοσιακά, το ΠΑΣΟΚ, από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα, επιδίωκε να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας Κεντροαριστεράς - Αριστεράς...

Για όσους διαθέτουν κοντή μνήμη θυμίζω τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης, τις ύβρεις, τους χαρακτηρισμούς «γερμανοτσολιάδες, Τσολάκογλου, Πινοσέτ, προδότες...», ακόμη και την άσκηση σωματικής βίας, τους αποκλεισμούς. Μέχρι το 2014 τα ζούσαμε όλα αυτά.

Ηδη από το 2012 και τους «Αγανακτισμένους», την «πάνω και την κάτω πλατεία» με τη συνύπαρξη με τη Χ.Α. και την Ακροδεξιά στο περίφημο «αντιμνημονιακό μέτωπο», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο πλέον συνεπής στη σύναψη και την εφαρμογή των μνημονίων.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ακροδεξιούς των ΑΝ.ΕΛΛ. πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες τον Ιανουάριο του ’15 κατέδειξε ότι η συμφωνία είχε επέλθει καιρό πριν. Αρα, η ευθύνη για τη διάρρηξη των παραδοσιακών σχέσεων Κεντροαριστεράς και «Αριστεράς» πρέπει να αναζητηθεί αλλού και όχι στο ΠΑΣΟΚ.

• Δεσμεύεστε ότι δεν θα συγκυβερνήσετε με τη Ν.Δ., αν ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώτος στις εκλογές και ζητήσει τη στήριξή σας; Μετά θα γίνουν εκλογές με απλή αναλογική...

Το νέο προοδευτικό Κίνημα στο ιδρυτικό του συνέδριο, μετά την εκλογή της ηγεσίας του, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, το σχέδιο του για τη χώρα. Οι συμμαχίες συγκροτούνται στη βάση των προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατική παράταξη έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της κρίσης πως βασικό της μέλημα είναι η σταθερότητα, πληρώνοντας μάλιστα υψηλό πολιτικό και κομματικό κόστος.

• Με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ τι θα γίνει; Υπάρχει περίπτωση να μην αποπληρωθούν;

Θα πληρωθεί κάθε οφειλόμενο ευρώ.

• Τι συμπεράσματα βγάζετε από το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία; Λειτουργεί σαν καμπανάκι για τις μελλοντικές αποφάσεις και του δικού σας πολιτικού φορέα που ήδη πληρώνει την επιλογή συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ.;

Στις γερμανικές εκλογές οι επιδόσεις όλων των συστημικών κομμάτων πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις. Περιλαμβάνω και την Αριστερά του Die Linke, όπως και το γαλλικό Κ.Κ. του Μελανσόν. Μετά τα φαινόμενα Λεπέν και Πέπε Γκρίλο, είχαμε την εκτίναξη της Ακροδεξιάς στη Γερμανία. Σε αυτό το φαινόμενο πρέπει να απαντήσουμε ενωμένα και αποτελεσματικά όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: