31.1.16

Πρώτες επαφές στη Συρία...

Πρώτες επαφές στη Συρία με προειδοποιήσεις και εκατέρωθεν κατηγορίες
...με προειδοποιήσεις και εκατέρωθεν κατηγορίες...

Με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία συναντήθηκε την Κυριακή η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία απειλεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν η...
συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν σταματήσουν τις βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτών και συνεχίσουν να παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, δεν είναι σοβαρή, υποστηρίζει ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Συρίας.

Οι αντίπαλες πλευρές στη Συρία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, βρίσκονται στη Γενεύη, όπου ο ΟΗΕ προσπαθεί τις πείσει να αρχίσουν έμμεσες συνομιλίες σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τον τερματισμό του πενταετούς πολέμου.

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται ενώ δεκάδες Σύροι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Την Κυριακή βομβιστικές επιθέσεις στη μεγαλύτερη σιιτική συνοικία της Δαμασκού άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 45 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Το μεσημέρι της Κυριακής η αντιπροσωπεία της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα σε ξενοδοχείο της Γενεύης.

«Ήρθαμε στη Γενεύη μόνο όταν λάβαμε εγγυήσεις και δεσμεύσεις και έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το γεγονός ότι θα σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στην ανθρωπιστική κατάσταση» είπε ο Μπάσμα Κοντμάνι, μέλος της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε πολιτικές διαπραγματεύσεις μέχρι να δούμε να γίνονται αυτές οι χειρονομίες» σημείωσε ο ίδιος.

Η HCN ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι, την απελευθέρωση κρατουμένων, καθώς και την άρση αποκλεισμών.

Ο Μόνζερ Μάχους, διαπραγματευτής της HCN είπε ότι τα συναισθήματα είναι «ανάμικτα».

«Δεν έχουμε εγγυήσεις» για αιτήματά μας όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση. «Υπάρχουν υποσχέσεις, αλλά δεν πιστεύουμε πλέον στις υποσχέσεις» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μάχους, η HCN, την οποία συγκροτούν στελέχη της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι ενόπλων οργανώσεων, πρόκειται να συναντηθεί την Κυριακή και με διπλωμάτες των μεγάλων δυτικών χωρών που εμπλέκονται στο θέμα της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ριάντ Χιτζάμπ, συντονιστής της αντιπροσωπείας προειδοποίησε ότι η αντιπροσωπεία της HCN μπορεί να αποχωρήσει. Σε ανακοίνωσή του, ο Χιτζάμπ είπε ότι χωρίς τον ΟΗΕ και τη διεθνή πίεση που θα εξαναγκάσει την συριακή κυβέρνηση να βάλει τέλος σε αυτές τις «παραβιάσεις» δεν θα υπάρχει λόγος να μείνει η αντιπροσωπεία στη Γενεύη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία δήλωσε από την πλευρά του «αισιόδοξος και αποφασισμένος» να προχωρήσει στην οδό των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να μας διαφύγει», είπε ο Στάφαν ντε Μιστούρα στους δημοσιογράφους στο τέλος μιας «εθιμοτυπικής επίσκεψης» -όπως την χαρακτήρισε- στην αντιπροσωπεία της HCN.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι, εμφανίστηκε θετικός στο να συζητήσει να γίνουν βήματα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης, όπως η απελευθέρωση κρατουμένων.

Πάντως, ο Τζααφάρι εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία και σημειώνοντας ότι ούτε ο ΟΗΕ δεν έχει την τελική λίστα.

Δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης «δεν είναι σοβαρή» και τόνισε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό επιβεβαιώνουν απλά τη σύνδεση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την τρομοκρατία.

Είπε ότι η συριακή αντιπροσωπεία ζήτησε από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ να μπουν τέλος στις κυρώσεις και σημείωσαν ότι η συριακή πλευρά είναι έτοιμη να βρεθεί τέλος στην κρίση. Σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας της κυβέρνησης, αλλά προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και για λόγους οικονομικούς.

Ερωτηθείς τι θέλει να επιτύχει στις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Τζααφάρι απάντησε: «Ρωτήστε με όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες».

Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο βήμα για να βοηθήσει κανείς τους σύρους πολίτες είναι το να σταματήσει την Τουρκία, την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία από το να στέλνουν τρομοκράτες στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: