1.1.16

Τέλος στο bail out δισεκατομμυρίων...

Τέλος στο bail out δισεκατομμυρίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
... για τις ευρωπαϊκές τράπεζες...
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Ιανουαρίου, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών στην Ευρωζώνη, βάζοντας στην ουσία τέλος στις διασώσεις δισεκατομμυρίων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους...
φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, πλέον οι ιδιώτες μέτοχοι και επενδυτές ενός τραπεζικού ιδρύματος θα αναλαμβάνουν το κόστος της εκάστοτε διάσωσης εάν αυτό αντιμετωπίζει προβλήματα.

Σύμφωνα με την Telegraph, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν δαπανήσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ από το 2008 για να σώσουν τράπεζες που βρέθηκαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σέρνοντας έτσι το ευρωπαϊκό νομισματικό μπλοκ στην οικονομική κρίση.

Μάλιστα, μόνο την περίοδο Οκτωβρίου 2008-Δεκεμβρίου 2012 εισέρρευσαν κρατικά κεφάλαια 1,6 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, δηλαδή περίπου το 13% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Πλέον, λοιπόν, μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) θα είναι οι πρώτοι που θα αναλαμβάνουν το κόστος κατάρρευσης μιας τράπεζας κι όχι οι κυβερνήσεις, όπως συνέβη χαρακτηριστικά σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

πηγη newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: