22.11.15

Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή...

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΜΑΚΡΙ
Οι Αργεντίνοι καλούνται να επιλέξουν σήμερα τον μελλοντικό τους πρόεδρο μεταξύ ενός φιλελεύθερου, του Μαουρίτσιο Μάκρι, και ενός μετριοπαθούς περονιστή, του Ντανιέλ Σιόλι. Πρόκειται για μια...
ιστορική εκλογική αναμέτρηση που βάζει τέλος σε 12 χρόνια διακυβέρνησης από τον Νέστορ και την Κριστίνα Κίρσνερ.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εμφάνιζαν τον Σιόλι, που ανήκει στο κεντροαριστερό κόμμα της απερχόμενης προέδρου Κίρσνερ, ως μεγάλο φαβορί πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Όμως πλέον δίνουν σαφές προβάδισμα στον Σιόλι, τον κεντροδεξιό που είναι δήμαρχος του Μπουένος Άιρες από το 2007 και πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπόκα Τζούνιορς.

Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα ανοίξουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 20:00 (02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που στην Αργεντινή διεξάγεται δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών.

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο υποψήφιος που προτιμούν οι αγορές, προκάλεσε έκπληξη στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 25 Οκτωβρίου. Την ώρα που το κόμμα του θα ήταν ευχαριστημένο με μια διαφορά 7 μονάδων από τον αντίπαλό του Σιόλι, κάτι που θα σήμαινε ότι θα διεξαγόταν δεύτερος γύρος, το ποσοστό του Μάκρι ήταν πολύ καλύτερο: 34%, έναντι 37% για τον Σιόλι.

Ο Μάκρι, 56 ετών, είναι γιος ενός ισχυρού επιχειρηματία, του Φράνκο Μάκρι, ενός Ιταλού που έκανε περιουσία στην Αργεντινή.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι εδώ για να σας ακούσω. Ας μην καυγαδίζουμε πια», δήλωσε ο Μάκρι στη διάρκεια της τελευταίας του προεκλογικής ομιλίας, καθώς η Αργεντινή είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων των Κίρσνερ.

Βουλευτής, υπουργός, αντιπρόεδρος του Νέστορ Κίρσνερ, κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, της μεγαλύτερης επαρχίας της Αργεντινής με 16 εκατομμύρια κατοίκους, ο Ντάνιελ Σιόλι, 58 ετών, προέρχεται από το περονιστικό κίνημα.

«Η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή μιας απάτης με τη λέξη “αλλαγή”», προειδοποίησε ο Σιόλι.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Management & Fit που διενεργήθηκε από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη ανεβάζει το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 12%, ενώ το 7% δήλωσε ότι ενδέχεται να αλλάξει την ψήφο του. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο Μάκρι φαίνεται να κερδίζει το 55% και ο Σιόλι το 45%.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκέμβριου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: