30.11.15

Στο 60% κλειδώνει το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις...

Συνταξιούχοι

Σε ποσοστό αναπλήρωσης 60% φαίνεται να καταλήγει το ανατολίτικο παζάρι που διεξήχθη τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών μας. Παρ’ ότι η κυβέρνηση προσδοκά -και ακόμη προσπαθεί- να...
ανέλθει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%.

Αυτό λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το ποσοστό με το οποίο θα υπολογιστεί το ανταποδοτικό μέρος όλων των συντάξεων που έχουν δοθεί αλλά και αυτών που θα δοθούν στο μέλλον. Σ’ αυτό τα ποσοστό θα πρέπει να προστεθεί (σε όσους τελικά το πάρουν) και το ποσό των 384 ευρώ που αντιπροσωπεύει την εθνική σύνταξη.

Εκεί όμως οι δανειστές έχουν υψώσει τείχη άρνησης και επιδιώκουν να εισαχθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη λήψη της εθνικής σύνταξης, τα οποία επ’ ουδενί (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) αποδέχεται η κυβέρνηση.

Εκείνο που είναι περισσότερο κοντά στο να αποδεχτούν οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους ή σε όσους συμπληρώνουν 62 έτη και έχουν 40 έτη ασφάλισης νωρίτερα.

Οι παλαιότεροι...

Αυτό το μέτρο του 60% αφορά το σύνολο της αναπλήρωσης σε κύρια και επικουρική ασφάλιση και οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις κυρίως για όσους έλαβαν μεγάλα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις ή συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2008, που ωστόσο περιορίζονται με την καταβολή της εθνικής σύνταξης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αναπλήρωσης της επικουρικής σύνταξης κυμαινόταν πριν από το 2011 (όταν ίσχυσαν οι πρώτοι μνημονιακοί νόμοι) από 20% έως 35% (ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο όπου υπαγόταν ο καθένας).

Αντίστοιχα το ποσοστό αναπλήρωσης στο ΙΚΑ πριν από το 2008 ήταν 80% (για όσους είχαν ασφαλιστεί πριν από την 1-1-1993). Από εκεί και πέρα με τις διατάξεις του νόμου Ρέππα (3092/2002) μειωνόταν από το 80% του τελευταίου μισθού (βασικός μισθός) σταδιακά στο 70%.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: