31.10.13

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές στην Πειραιώς...

Υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές η πώληση μετοχών που κατείχε η πορτογαλική τράπεζα Millennium...


Κατά 2,1 φορές υπερκαλύφθηκε η διαδικασία πώλησης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που είχε η πορτογαλική τράπεζα Millennium BCP, γεγονός που αποτελεί ...
ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο των παλιών όσο και νέων μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στο «ραντάρ» των διεθνών επενδυτών, καθώς και τη θετική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα ξένα funds για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η πορτογαλική τράπεζα Millennium BCP πούλησε την Τετάρτη το ποσοστό 4,64% που κατείχε στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι συνολικού τιμήματος 494 εκατ. ευρώ.

Η BCP ανακοίνωσε ότι πούλησε σε θεσμικούς επενδυτές 235,29 εκατ. κοινές μετοχές της Πειραιώς προς 1,5 ευρώ ανά μετοχή και ισάριθμο αριθμό από warrants προς 0,6 ευρώ ανά warrant μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (accelerated bookbuilding).

Σημειώνεται ότι η Millennium BCP είχε καταβάλει το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ για να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, γεγονός που σημαίνει ότι αποκόμισε κέρδη 94 εκατ. ευρώ ή 23,5% από την πώληση των μετοχών και των warrants στους ξένους επενδυτές.

Οπως ανακοίνωσε σχετικά η Τράπεζα Πειραιώς, «αξιολογεί θετικά τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης και την αύξηση του ποσοστού των διαθέσιμων προς διαπραγμάτευση μετοχών της (free float), που συνεπάγεται η Συναλλαγή της BCP, η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στις αγορές κεφαλαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Κύκλοι της Πειραιώς ανέφεραν ότι η υπερκάλυψη κατά 2,1 φορές είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτρέπει στη διοίκηση της τράπεζας να επιλέξει τους αγοραστές, οι οποίοι είναι τόσο παλιοί όσο και νέοι επενδυτές, προσθέτοντας μάλιστα ότι υπήρχε μεγάλη διασπορά ως προς τους ενδιαφερόμενους.

Ως προς το τίμημα της συναλλαγής, κύκλοι της αγοράς το χαρακτήρισαν «δίκαιο και εύλογο», τονίζοντας ότι σε περιπτώσεις τόσο μεγάλων συναλλαγών είναι λογικό η τιμή να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής (να υπάρχει discount).

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παρείχε υπηρεσίες χρηματιστηριακής διαμεσολάβησης στη Συναλλαγή της BCP, ενώ αντίστοιχα η Barclays Bank PLC ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τη Συναλλαγή της BCP...
Δημήτρης Πεφάνης
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: