31.10.13

Υστατο χαίρε στην Αννα Μπόμπολα...

 Σε κλίμα συγκίνησης τα μέλη της οικογένειας, δεκάδες στενοί φίλοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και απλός κόσμος είπαν...
χθες το απόγευμα το τελευταίο αντίο στην Aννα Μπόμπολα, που έχασε την Παρασκευή τη μάχη με την επάρατο νόσο.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παλαιό Ψυχικό, για να αποχαιρετήσουν μια σημαντική Ελληνίδα, αλλά και να δώσουν κουράγιο στην οικογένειά της. Στον σύζυγό της, στα τρία της παιδιά, Μαρία, Φώτη και Λεωνίδα, και στα έξι εγγόνια της, που ήταν στο πλάι της μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ο σύζυγός της, εκδότης του «Εθνους», Γιώργος Μπόμπολας, την αποχαιρέτησε από καρδιάς και ευχαρίστησε τη δική του Αννα για τα 58 χρόνια που πέρασαν μαζί και για την αφοσίωσή της στην οικογένεια. «Ησουν η ιδανική σύζυγος. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη», είπε ο κ. Μπόμπολας, για να προσθέσει ότι ήταν για την οικογένειά της η ψυχή και το οξυγόνο της.
Ο γιος της Λεωνίδας αποχαιρέτησε τη μητέρα του λέγοντας με συγκίνηση ότι είχε μια σπάνια ομορφιά, μια λάμψη μοναδική και ανέφερε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια της «είναι το έργο σου, η συνέχειά σου, το πάθος σου». Τα συλλυπητήριά του και τις ευχές του για κουράγιο στην οικογένεια έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Την τίμησαν
Από τους πρώτους που έφτασαν στην εκκλησία ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα, ο πρόεδρος του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης. Παραβρέθηκαν ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, οι πρώην διοικητές της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου και Απόστολος Ταμβακάκης, ο Αλέκος Μπακατσέλος με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, ο πρόεδρος του Alpha, Δημήτρης Κοντομηνάς, και οι επιχειρηματίες Βασίλης Θεοχαράκης, Αρης Μανιάς και Γιώργος Σαλονίκης.

Από τους υπουργούς της κυβέρνησης παρέστησαν στη νεκρώσιμη ακολουθία ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Παντελής Καψής.
Από τους πρώην υπουργούς παραβρέθηκαν οι Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Παπαθανασίου, Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τάσος Γιαννίτσης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου και Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Αντώνης Λιβάνης και πολλοί ακόμη πολιτικοί.
Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τον Αγιο Δημήτριο Ψυχικού
Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τον Αγιο Δημήτριο Ψυχικού
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου βρέθηκαν εργαζόμενοι και στελέχη από όλα τα μέσα ενημέρωσης αλλά και από επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιείται η οικογένεια Μπόμπολα.
Στεφάνια έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι οικογένειες Σωκράτη Κόκκαλη, Κυριάκου Μαμιδάκη, Ευάγγελου Σπανού, Ανδρέα Τσαβλίρη, Σάκη Παπαγεωργίου. Επίσης, η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος και οι οικογένειες Δάκη Ιωάννου, Νάσου και Ελένης Θεοδωρακοπούλου, Μαίρης Κρασσά-Δημητρακοπούλου, Καραγιαννοπούλου, Δεβλέτογλου και πολλοί ακόμη.


Διακριτική, αριστοκρατική, χαμηλών τόνων, με την απίστευτη δύναμη της ευαισθησίας και της αγάπης για τους άλλους, η Αννα Μπόμπολα έμενε στις συνειδήσεις και στις καρδιές των ανθρώπων.

Αποχαιρετισμός από Γιώργο και Λεωνίδα Μπόμπολα
«Ιδανική σύντροφος, αγαπημένη μάνα»
«Μεγάλη μάνα», «σπουδαία γιαγιά» και «ιδανική σύζυγο», «που έδωσε τη μάχη της χωρίς να λιγοψυχήσει, σαν γνήσια Σφακιανή», χαρακτήρισε την εκλιπούσα στον επικήδειο που εκφώνησε ο Γιώργος Μπόμπολας.
«Τα τελευταία δυόμισι χρόνια έδωσες μια μεγάλη και άνιση μάχη. Δεν λιγοψύχησες, έδειξες δύναμη και αξιοπρέπεια, σαν γνήσια Σφακιανή. Τα παιδιά σου και εγώ κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, αλλά η μάχη χάθηκε. Φεύγεις, Αννα, και αφήνεις δυσαναπλήρωτο κενό σε μένα, στα παιδιά και στα εγγόνια μας».
«Ησουν μια μοναδική γυναίκα, με αγάπη για τους ανθρώπους σου και την οικογένειά σου. Περίσσευαν η αγάπη, η ανθρωπιά, η κατανόηση και η εμπιστοσύνη. Hσουν η ψυχή και το οξυγόνο της», είπε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Μπόμπολας.
«Οσον αφορά εμένα, ήσουν η ιδανική σύντροφος. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη. Και θα ήθελα να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα 58 χρόνια που περάσαμε μαζί και όλα αυτά που μου προσέφερες. Στάθηκες πλάι μου σαν βράχος, σαν ασπίδα, και πάντα τις επιλογές μου τις στήριζες» συνέχισε, για να καταλήξει: «Εκεί που θα πας κράτησε μια θέση, όταν θα φύγω και εγώ, για να έρθω κοντά σου και να είμαστε πάντα μαζί. Γλυκιά μου Αννα, καλό ταξίδι, καλή αντάμωση».
Ο γιος της, Λεωνίδας Μπόμπολας, μιλώντας και εκ μέρους της Μαρίας και του Φώτη, είπε ότι πλέον η μητέρα του «γυρνάει ελεύθερη στις Μαδάρες, τα Λευκά Ορη, τα μέρη του πατέρα της, και στον Γαλατά, στα μέρη της μάνας της».
«Ηξερες πάντα να δίνεις σε αυτούς που αγαπούσες, σε εμάς, στις αδελφές σου και σε όλους τους αληθινούς φίλους σου, σε αυτούς που εκτιμούσες. Δεν ήσουν μάνα μόνο για εμάς. Τα καλοκαίρια μάς έπαιρνες μόνη σου, 10 παιδιά στο Αιγαίο, στα νησιά της άγονης γραμμής, μας μάθαινες να ψαρεύουμε στα βαθιά νερά και να μη φοβόμαστε την ανοιχτή θάλασσα. Πάντα με ειλικρίνεια και θάρρος, πάντα με ορθή κρίση και γι' αυτό σε εκτιμούσαν οι γνήσιοι άνθρωποι», σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Είχες μια σπάνια ομορφιά, μια λάμψη μοναδική, μια όψη ελληνική, καθαρή, ωραία. Ακόμα πιο λαμπερή η εσωτερική σου ομορφιά. Σφακιανή, δωρική ψυχή, αυστηρή, αλλά δίκαιη».
Τα παιδιά της την ένιωθαν συνομήλικη, φίλη τους. Ηταν ευαίσθητη, μπροστά από την εποχή της. Είχε την ικανότητα να συλλαμβάνει τις αλλαγές και να προχωρά. «Η μάνα πάντα είχε την αγάπη για το ωραίο, την ευαισθησία για την Τέχνη. Τα έργα της δείχνουν τον αληθινό εαυτό της. Γενναίο και ανεξάρτητο», τόνισε ο Λ. Μπόμπολας.

Με την αύρα της αγάπης
Διακριτική, αριστοκρατική, χαμηλών τόνων, με την απίστευτη δύναμη της ευαισθησίας και της αγάπης για τους άλλους, η Αννα Μπόμπολα έμενε στις συνειδήσεις και στις καρδιές των ανθρώπων. Από τη στόφα των σπάνιων εκείνων πλασμάτων για τους οποίους η αγάπη είναι πράξη και ό,τι έχουν να πουν το λέει το έργο τους.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Πατέρας της ήταν ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης από την Κρήτη και μητέρα της η Φωτεινή Κάτσαρη. Η Κρήτη υπήρξε πάντα μεγάλη αγάπη της.
Σύζυγος του εκδότη κ. Γιώργου Μπόμπολα και μητέρα τριών παιδιών, του Φώτη, της Μαρίας και του Λεωνίδα Μπόμπολα, υπήρξε εξαιρετική μάνα, επιμένοντας να φροντίζει η ίδια για πάντα τα παιδιά της. Αφοσιωμένη σύζυγος και άνθρωπος που βοήθησε όσο μπορούσε, αθόρυβα, όποιον άνθρωπο χρειαζόταν τη βοήθειά της, υπήρξε υπόδειγμα ουσιαστικής συμπεριφοράς και προσφοράς για όλους μας.
Πολύ καλή ζωγράφος, έκανε εκθέσεις σε Μόσχα, Βενετία και Νέα Υόρκη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα από τα έργα της υπάρχει στο Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα. Γνωρίζοντας τη δύναμη που ενδεχομένως διέθετε ως οικογενειακό όνομα δεν προσπάθησε ποτέ να κάνει κάτι στη χώρα μας. Ολοι, ωστόσο, θυμούνται τους μαγικούς ουρανούς της στη Βενετία, τη μεγάλη επιτυχία της στη Νέα Υόρκη και το έργο της στο Μουσείο Πούσκιν που θα μας τιμά πάντα ως χώρα.
Αυτό που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όλοι είναι η ευγένεια, η διακριτικότητα και η τρυφερή αύρα της. Το ότι ποτέ «δεν απεδείκνυε τίποτα», αγαπούσε κι ήταν εκεί με αγάπη-πράξη και με τις υπέροχες ζωγραφιές της για τον καθένα...
Για τα παιδιά της και τα εγγόνια της, για τον σύζυγό της, τους γνωστούς, τους φίλους και τους άγνωστους περαστικούς ακόμα...
Εφυγε με αγάπη και μέσα στην αγάπη, αποδεικνύοντας τα τελευταία χρόνια το πόσο απίστευτα γενναία υπήρξε...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: