30.6.11

Στην εποχή του μνημόνιου στην υπό πτώχευση Ελλάδα, οι διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ συνεχίζουν τον... ανέμελο τουρισμό τους...


- Καμία ουσιαστική ενέργεια γιά την προώθηση του ελληνικού εμπόριου-εξαγωγών ή του τουρισμού. Και το εντυπωσιακό: Καμία απάντηση -τα τελευταία χρόνια- στα εκατοντάδες υποτιμητικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες, περιοδικά ή στα τηλεοπτικά-ραδιοφωνικά αρνητικά σχόλια, γιά την Ελλάδα.
- Η Ελλάδα διέπραξε, μέσω των διπλωματικών αποστολών της στις ΗΠΑ και ένα άλλο έγκλημα: Χρηματοδοτούσε μέσω Προξενείων ομογενειακές Οργανώσεις, χωρίς να...
θέτει κριτήρια για χρηματοδότηση, την δυναμική τους ή τις δραστηριότητές τους, ευτελίζοντας και απαξιώνοντας έτσι την Ομογένεια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ελληνική Δημοκρατία εκτός από την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και την μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, έχει έξι (6) γενικά Προξενεία (Βοστώνη, Σικάγο, Λος 'Αντζελες, 'Αγιο Φραγκίσκο, Νέα Υόρκη, Τάμπα), δύο προξενεία (Ατλάντα, Xιούστον) κι ένα προξενικό γραφείο στην (πρεσβεία) Ουάσιγκτον. Επίσης, εμπορικούς ακόλουθους με ανεξάρτητα γραφεία, σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, 'Αγιο Φραγκίσκο. Γραφεία Τύπου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη (δεν γνωρίζουμε αν λειτουργούν ακόμα αυτά σε Βοστώνη και Λος 'Αντζελες) και Γραφείο του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη. Εκτιμούμε ότι, συνολικά σε όλα τα παραπάνω, εργάζονται περίπου 130 διπλωμάτες και υπάλληλοι, που πληρώνονται, φυσικά, από το ελληνικό Δημόσιο. (Σημ.: Δεν έχουν υπολογιστεί στα παραπάνω οι συντονιστές Εκπαίδευσης, oι στρατιωτικοί ακόλουθοι και οι προξενικοί λιμενάρχες)
Στην -άτυπα- χρεοκοπημένη Ελλάδα του μνημόνιου, θα περίμενε κανείς οι διπλωματικοί της εκπρόσωποι στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ, να έκαναν ότι μπορούσαν, το καλύτερο δηλαδή, γιά την προώθηση ζητημάτων, που ''καίνε'' τώρα την Ελλάδα, ειδικά εξαγωγές ελληνικών προϊόντων (στις ΗΠΑ) και τουρισμός. Παράλληλα, μέσω των Γραφείων Τύπου, να υπήρχαν απαντήσεις -έστω ''γιά την τιμή των όπλων''- σε αρνητικά δημοσιεύματα ή εκπομπές γιά την Ελλάδα στα αμερικάνικα -κάθε μορφής- ΜΜΕ, όπως συνηθιζόταν ίσαμε πριν 3-4 χρόνια.

Η πολυμελής μόνιμη αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ ασχολείται με πολύ...επείγοντα διεθνή ζητήματα. Ο και αποκαλούμενος ''μεγαλο-πρέσβης'' μας και στους ''κύκλους'' του ΥΠ.ΕΞ. ''βουτυρόπαιδο'', ο κ. Αναστ. Μητσιάλης, ακόμα μένει -γιά 3 χρόνια- σε υπερπολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάτταν, που κοστίζει στους 'Ελληνες φορολογούμενους περισσότερα από 220.000 ευρό τον χρόνο (ενοίκιο και κοινόχρηστα), επειδή ακόμα γίνονται επισκευές της πρεσβευτικής κατοικίας, στο κτίριο του γενικού Προξενείου Νέας Υόρκης... Πριν από αυτόν είχαν ''διαπρέψει'' στο ίδιο πόστο, ο αποκαλούμενος και '''αδάμαντας'' πρέσβης Αδαμ. Βασιλάκης, γνωστός γιά το... ροχαλητό του (ναι, ροχαλητό) στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και ο γνωστός και ως ''καφενόβιος, χαρτοπαίκτης'', πρέσβης Ι. Μουρίκης (''έγραψε ιστορία'' στη Νέα Υόρκη).

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να γινόταν ότι επιβάλει η απλή λογική σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία γιά την πατρίδα μας, δυστυχώς, συμβαίνει ακριβώς το -εκνευριστικά- αντίθετο.
'Οσοι ζούμε στις ΗΠΑ γιά πολλά χρόνια, έχουμε ξεχάσει ακόμα και την ύπαρξη των Γραφείων με τους εμπορικούς Ακόλουθους, που υποτίθεται, τώρα, θα είχαν αναλάβει το βάρος της δουλειάς, δηλ. της προώθησης της Ελλάδας και των προϊόντων της.

(Πρωτοφανές: Δύο ημέρες μετά την δημοσίευση αυτού του άρθρου, γιά πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, στάλθηκε δελτίο Τύπου από το Γραφείο Εμπορικού Ακόλουθου στο γεν. προξενείο Νέας Υόρκης γιά μιά ''δραστηριότητα'' του, σχετική με... '''επίδειξη μαγειρικής'' σε εστιατόριο!...Διαβάστε την)

Γιά το γραφείο του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, τα ίδια. Οι γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις λένε -και όχι άδικα- ότι οι αργόσχολοι και εντυπωσιακά άσχετοι που έχουν μαζευτεί εκεί, κάνουν περισσότερο ζημιά με την εντυπωσιακή ανυπαρξία τους, που στοιχίζει πολλά χρήματα στο ελληνικό κράτος.

Τα γραφεία Τύπου έχουν περιοριστεί (στην εποχή του ιντερνέτ) στην αναδιανομή του τι λέει η κρατική... ΕΡΤ ή το κρατικό... ΑΠΕ ή στην αποστολή μηνυμάτων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας ή σε ρόλο...αχθοφόρων Ελλήνων πολιτικών που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Στα 3-4 τελευταία χρόνια έχουν πάψει ν' απαντούν ακόμα κια σε πολύ αρνητικά-δυσφημιστικά γιά την Ελλάδα δημοσιεύματα ή εκπομπές, όπως έκαναν παλαιότερα. Καμία φορά, διοργανώνουν και συνεντεύξεις Τύπου των (επισκεπτών) Ελλήνων υπουργών και βουλευτών, που απευθύνονται σε ...'Ελληνες δημοσιογράφους. Ουδέποτε όμως διοργανώνονται συνεντεύξεις Τύπου, γιά Αμερικανούς δημοσιογράφους, αφού, υποτίθεται, μιλάμε γιά...ΗΠΑ και προβολή των ελληνικών ζητημάτων στις ΗΠΑ.
Και το κωμικό, αλλά ενδεικτικό της σαθρής και ανεξήγητης ελληνικής -κρατικής- νοοτροπίας, που παραπέμπει σε πρακτικές της δεκαετίας του '80: Στην εποχή του ιντερνέτ και ως παράδειγμα ελληνικής δημοσιοϋπαλληλικής...''κουλτούρας'', τα μηνύματα, ας πούμε γιά τα Χριστούγεννα ή Λαμπρή ή 25η Μαρτίου, πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, στέλνονται με... φαξ στα προξενεία. Αυτά, το φαξ που λαμβάνουν το στέλνουν με...φαξ στα γραφεία Τύπου και αυτά με την σειρά τους, το διανέμουν στα ομογενειακα ΜΜΕ με email. (Λες και δεν μπορούσε να σταλεί ένα -ανέξοδο- email, απευθείας από την Αθήνα στα λιγοστά ομογενειακά ΜΜΕ).

Τα γενικά προξενεία και τα προξενεία, έχουν περιοριστεί, σε...αυλοκόλακες-αχθοφόρους των επισκεπτόμενων τις ΗΠΑ Ελλήνων πολιτικών, στην...συλλογή χρημάτων από την έκδοση διαβατηρίων ή βίζας και στους...χαιρετισμούς των ''αφεντικών'' τους σε... ομογενειακές εκδηλώσεις, δηλ. χορούς και πανηγύρια. Ναι, αναφερόμαστε σε αυτούς τους χαζο-βαρετούς ''δεκάρικους'' (λόγους). Και φυσικά, σε ''επαφές- συναντήσεις'', με τα αφηνιασμένα ή μη ψώνια, που στις παροικίες μας στις ΗΠΑ αποκαλούνται ''προεδροπαράγοντες'', των ημιδιαλυμένων -τυπικά μόνο υπάρχουν- Οργανώσεών μας.

Οι διπλωματικές μας αποστολές στις ΗΠΑ, εκτιμούμε ότι κοστίζουν περίπου 12-14 εκατομ. δολ. τον χρόνο. Αλλά συνήθισαν να ασχολούνται με γραφειοκρατικές διαδικασίες που παραπέμπουν σε δημόσιους υπάλληλους της Ελλάδας (''κοπρίτες'' ή μη, κατά Πάγκαλο). Δηλαδή ''λούφα, τουρισμό και παραλλαγή'', αντί να προωθούν τα κάθε είδους συμφέροντα της πατρίδας μας στις ΗΠΑ.
Πιθανά στην πλειοψηφία τους, να θέλουν πραγματικά να προβάλουν την Ελλάδα και τα -κάθε είδους- συμφέροντά της. Γιά κάποιο λόγο όμως, αυτό δεν γίνεται και περιορίζονται στην ''άσκηση των καθηκόντων'' τους, δηλαδή δημοσιοϋπαλληλικής κλασσικής ελληνικής ρουτίνας (σε απλά ελληνικά, ''τουρισμός'' με χρήματα κρατικά).
Σε όλα αυτά έχουμε και το διαχρονικό φαινόμενο, επικεφαλείς στις διπλωματικές μας αποστολές στις ΗΠΑ (πρεσβεία, αποστολή ΟΗΕ, προξενεία) να μην βρίσκονται πάντα οι ικανοί, αλλά ''ημέτεροι'' ή οι έχοντες... μέσον και πολιτικές γνωριμίες, που ''βαφτίζονται'' ως ''ικανοί διπλωμάτες'' από ημέτερα ''παπαγαλάκια'' (τα σημαντικά...έργα τους και τις ''ικανότητές'' τους στην πράξη δεν βλέπουμε) και απολαμβάνουν ουσιαστικά δωρεάν ''διακοπές''.

Αλλά, ας αναλύσουμε τα παραπάνω και ας δούμε τα γεγονότα, τι πραγματικά γίνεται (και τι -εκτιμούμε- θα μπορούσε, έστω στο ελάχιστο, να γίνει).
....................................................................................................................

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων - Εμπόριο
Η Ελλάδα αποδεδειγμένα έχει, το ελάχιστο, ένα προϊόν, που έπρεπε να είχε πρωτεύουσα θέση στα αμερικάνικα πολυκαταστήματα τροφίμων: Το -αγνό παρθένο- λάδι ελιάς.
Δυστυχώς...απουσιάζει και το βρίσκει κανείς μόνο στα... ελληνικά μπακάλικα ανά τις παροικίες μας. Δηλαδή, μόνο γιά χρήση από 'Ελληνες.
Αντίθετα, στα αμερικάνικα ''σούπερ μάρκετ'' υπάρχει το ιταλικό, που αγοράζεται στην... Ελλάδα, αναμιγνύεται με ιταλικό και εξάγεται στις ΗΠΑ ως ιταλικό αγνό.
Σε μία αγορά 310 εκατομμυρίων, η μη παρουσία του εξαιρετικού ελληνικού -παρθένου- ελαιόλαδου, γιά το οποίο είναι ενήμεροι οι Αμερικανοί, γιά την εξαιρετική του ποιότητα και τις θρεπτικές του, υγιεινές ιδιότητες, αποδεικνύει δύο πράγματα: Την αδυναμία της Ελλάδας να προωθήσει, σε μιά πολύ μεγάλη αγορά, ένα εξαγώγιμο ''δυνατό'' προϊόν, αλλά και την αδυναμία των εμπορικών ακολούθων στις ΗΠΑ να το προωθήσουν, σε συνεργασία με τους παραγωγούς- συνεταιρισμούς στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε και την στροφή αμερικάνικων εταιριών παραγωγής γαλακτικών τελευταία προς το ελληνικό γιαούρτι. Τρεις κορυφαίες εταιρίες, η Dannon, η Stonyfield (το ονομάζει ''Οikos'') και η Cabot, παράγουν εξαιρετικό γιαούρτι, που το ονομάζουν ''Greek'' και θυμίζει το γιαούρτι ''σακούλας''. Κατέκτησαν την αγορά και κυριολεκτικά, κάνουν ''χρυσές δουλειές''. Μόνη ανταγωνιστική ελληνική(;) εταιρία, η Fage.
'Οταν οι εμπορικοί ακόλουθοι δεν μπορούν να προωθήσουν ούτε το λάδι ελιάς -προϊόν που άνετα κατακτά την πρώτη θέση στην μεγάλη αμερικάνικη αγορά- τότε, σε τι χρειάζονται αυτοί στις ΗΠΑ; Να λέμε ότι έχουμε εμπορικούς ακόλουθους, που κάνουν...τουρισμό με κρατικό χρήμα; (γιατί ουσιαστικά αυτό γίνεται).
http://www.kalami.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια: