30.6.11

Απίστευτη γκάφα με το πετρέλαιο θέρμανσης ...


Σε νέο φιάσκο οδηγείται η υπόθεση της διαφοράς φορολόγησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός για να... εκτιμά στην πηγή, πότε η προμήθεια αφορά τη μία ή την άλλη κατηγορία...

Το μέτρο προβλέπει την διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τον ερχόμενο χειμώνα. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης για τις επιχειρήσεις και αύξηση του για τα νοικοκυριά.

Η διαφορά του τελικού φόρου - άρα και της τιμής αγοράς - δεν υπάρχει τρόπος να αποδοθεί καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός που να επιμερίζει το φόρο για τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ή συγκροτήματα γραφείων που στεγάζονται σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το πετρέλαιο που χρειάζονται ξεχωριστά, αφού στις πολυκατοικίες υπάρχει μια δεξαμενή πετρελαίου, κοινή για όλους τους ενοίκους, ανεξάρτητα από το αν είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή ακόμη κι αν έχουν αυτόνομη θέρμανση.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το Υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ πιθανόν να αποσύρει την εν λόγω διάταξη, αφού ήδη έχει δεχθεί τις επισημάνσεις για το επερχόμενο χάος από παράγοντες της αγοράς καυσίμων.
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: