3.8.10

Εφοδος ΣΔΟΕ στα νοσοκομεία ...

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ θα μπουν και οι προμήθειες εξοπλισμών στα νοσοκομεία Εφόδους σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία ξεκινάει το ΣΔΟΕ μετά από καταγγελίες για εκτεταμένα κρούσματα κακοδιαχείρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες... ράμπο του Σώματος θα εστιάσουν τους ελέγχους τους σε αδιαφανείς προμήθειες, υπερτιμολογήσεις υλικών και "δωράκια" σε γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν συγκεκριμένες εταιρείες υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.Την...
ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες εντολή να γίνουν άμεσα διαχειριστικοί έλεγχοι σε 10 δημόσιους φορείς. Οικονομικοί επιθεωρητές θα κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά δήμων (μεταξύ των οποίων ο Δήμος Θεσσαλονίκης), τεχνολογικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Χαλκίδας, Ιονίου και Θεσσαλονίκης) και νοσοκομείων. Οι έλεγχοι των οικονομικών επιθεωρητών δεν έχουν σχέση με την εξόρμηση του ΣΔΟΕ, η οποία θα λάβει χώρα σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέταξε χθες τη διενέργεια 25 ΕΔΕ -κατά πληροφορίες ακολουθούν άλλες 50- κατά υπαλλήλων του υπουργείου, μεταξύ των οποίων εφοριακοί και τελωνειακοί.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Πιο αναλυτικά, σε μια περίοδο κατά την οποία η τρόικα ζητεί μετ' επιτάσεως να μπει φρένο στις δαπάνες των νοσοκομείων και των υπόλοιπων φορέων της γενικής κυβέρνησης, το ΣΔΟΕ πιάνει δουλειά. Κατά πληροφορίες, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις διευθύνσεις προμηθειών και θα επεκταθούν σε όλους τους τομείς, από φαρμακευτικά υλικά μέχρι και τρόφιμα για τη σίτιση των ασθενών.

Επίσης θα εξεταστούν οι σχέσεις μεγαλογιατρών με προμηθευτικές εταιρείες, καθώς είναι γνωστές περιπτώσεις χρηματισμού για την επιλογή συγκεκριμένων εταιρειών (π.χ. ορθοπεδικού υλικού με "μίζες" δεκάδων δισ. ευρώ).

Θα πρέπει να τονιστεί πως η κυβέρνηση ρίχνει μεγάλο βάρος στα οικονομικά των νοσοκομείων και δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει προαναγγείλει την είσοδο ιδιωτών ορκωτών ελεγκτών σε όλα τα νοσοκομεία.

Μετά την εγκατάσταση ορκωτών ελεγκτών σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Αττικόν), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να υπογράψει νέες συμφωνίες συνεργασίας με τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών (Deloitte, Ernst & Young, KPMG, PWC, Grand Thorton) προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Στόχος των πολλαπλών ελέγχων είναι να μπει το συντομότερο δυνατόν τάξη στη... χαοτική οικονομική διαχείριση, που φορτώνει τον προϋπολογισμό με ελλείμματα.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε χθες πως ξεκινούν 10 διαχειριστικοί έλεγχοι από οικονομικούς επιθεωρητές σε δήμους, νοσοκομεία και τεχνολογικά ιδρύματα. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα διαφθοράς, όπως προκύπτουν από καταγγελίες πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο 1517 αλλά και τα ευρήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Μεταξύ των δήμων είναι και αυτός της Θεσσαλονίκης και στη λίστα των ΤΕΙ σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνονται τα τεχνολογικά ιδρύματα Χαλκίδας, Θεσσαλονίκης και Ιονίου. Μάλιστα τους διαχειριστικούς ελέγχους φέρεται να έχει ζητήσει το ίδιο το υπ. Παιδείας.

Υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Μαύρη τρύπα που φτάνει τα 34 εκατ.

Το σκάνδαλο - μαμούθ της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τις ως τώρα διαπιστώσεις των παράλληλων ελέγχων εκτιμάται πως ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ, αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Διαπίστωθηκε ότι επί χρόνια ο δήμος δεν κατέβαλλε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος αναγκάστηκε να το δημοσιοποιήσει, με αρχική εκτίμηση πως η «μαύρη τρύπα» κυμαίνεται στα? δύο εκατομμύρια ευρώ, και δείχνοντας ως υπεύθυνο ένα και μόνο πρόσωπο, τον υπάλληλο της Ταμειακής Υπηρεσίας Π. Σαξώνη. Η οικονομική επιθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, και η επιθεωρήτρια του υπ. Οικονομικών Α. Τσεμπερά στις εκθέσεις της χαρακτηρίζει «χαοτική» την κατάσταση.

Σε τουριστικές περιοχές για παραβασεις
Πέλεκυς για νυχτερινά κέντρα

Eρχονται νέες καμπάνες σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστιατόρια τα οποία δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές. Από τους έως τώρα ελέγχους του ΣΔΟΕ έχει διαπιστωθεί πως 70 κέντρα έχουν υποπέσει κατ’ εξακολούθηση σε παραβάσεις (κυρίως μη έκδοση αποδείξεων) και ως εκ τούτου κινδυνεύουν με διοικητικές ποινές που φθάνουν μέχρι και το κλείσιμο της επιχείρησης. Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύεται πως είναι προτιμότερο να επιλεγούν άλλες ποινές, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του αφορολόγητου. Κι αυτό γιατί στις αρχές Ιουλίου πάρθηκε απόφαση για «λουκέτο» σε 10 κέντρα διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και μέχρι οι υποθέσεις να τελεσιδικήσουν τα κέντρα θα λειτουργούν κανονικά.

Πιο αναλυτικά οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατάρτισαν κατάλογο με 70 επιχειρήσεις, στις περισσότερες εκ των οποίων θα «μπει» λουκέτο από τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες που θα κλείσουν για διάστημα από μία εβδομάδα έως και έναν μήνα. Σε ορισμένες απ’ αυτές θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και αυξημένα πρόστιμα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος πραγματοποιήθηκαν περίπου 800 έλεγχοι σε επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου και εντοπίστηκαν 15.000 παραβάσεις, που αφορούσαν κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων.

Ερευνούν το «πόθεν έσχες»
ΕΔΕ για 25 εφοριακούς και τελωνειακούς

"Σκούπα" παίρνουν στο υπουργείο Οικονομικών για να... καθαρίσουν εφοριακούς, τελωνειακούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε ύποπτες υποθέσεις. Μάλιστα, θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες των υπαλλήλων και αν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί τυχόν "αθέμιτος πλουτισμός", θα ακολουθήσει άνοιγμα λογαριασμών.

Χθες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διέταξε τη διενέργεια 25 ερευνών-ΕΔΕ κατά υπαλλήλων τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνεία και κτηματικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθούν τουλάχιστον άλλες περίπου 50 ΕΔΕ. Παράλληλα, στο στόχαστρο των οικονομικών επιθεωρητών μπαίνουν εφοριακοί υπάλληλοι που το τελευταίο διάστημα με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις αλλάζουν δηλούμενα στοιχεία παλαιότερων ετών που αφορούν στο σκέλος των δαπανών. Διαπιστώθηκε ότι είχαν διογκώσει τις δαπάνες τους για να πάρουν επιστροφή φόρου.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για τους 224 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και πολλοί εφοριακοί για τους οποίους, όπως είχε γράψει το "Εθνος", διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις ή ότι οι δηλώσεις τους δεν είχαν εκκαθαριστεί στην τριετία 2007-2009.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις ΕΔΕ, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως πρόκειται για διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, εμπλοκή σε κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα, μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ κ.λπ.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις διατάχθηκαν και έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), για να διερευνηθεί αν προκύπτει "αθέμιτος πλουτισμός". Επιπρόσθετα, εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης δόθηκε και για υπαλλήλους που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των οικονομικών επιθεωρητών μπαίνουν εφοριακοί υπάλληλοι που το τελευταίο διάστημα με τροποποιητικές δηλώσεις αλλάζουν δηλούμενα στοιχεία παλαιότερων ετών (από το 1999 και μετά) που αφορούν στο σκέλος των δαπανών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω εφοριακοί διόγκωναν τις δαπάνες για τους τόκους πρώτης κατοικίας, τα ιατρικά έξοδα, ενώ δήλωναν περισσότερα προστατευόμενα μέλη ή ανάπηρους γονείς. Με τον τρόπο αυτό είτε μηδένιζαν τη φορολογική τους επιβάρυνση είτε είχαν επιστροφές φόρου.

Οπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει η πολιτική βούληση για να μην υπάρξουν "στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών".

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: